Main Content

Dostihy: Nová sezóna sa začne až v nedeľu 14. apríla

streda, 27. marec 2013 18:30 | Autor: TASR

Bratislava 27. marca (TASR) - Štart tohtoročnej dostihovej sezóny na Slovensku bude až v nedeľu 14. apríla a nie o týždeň skôr. V stredu 27. marca o tom rozhodlo vedenie Závodiska, š. p., Bratislava.

"Veľký škrt cez rozpočet nám urobili zima, mráz a sneh. Pôvodne sme mali sezónu tradične odštartovať v nedeľu 7. apríla jubilejným 40. ročníkom Jarnej ceny Petržalky pod záštitou starostu Mestskej časti Bratislavy Vladimíra Bajana. Žiaľ, v poslednej dekáde marca prekvapilo celé Slovensko a Bratislavu také zimné počasie, že ešte v stredu 26. marca bola na dostihovej dráhe takmer 10 cm snehová nádielka," povedal pre TASR riaditeľ bratislavského hipodrómu Marián Šurda.

"Dostihovú dráhu treba zodpovedne agrotechnicky pripraviť. Treba na nej postaviť bariéry a ďalšie technické zariadenia. Výrazne sa oneskorilo vegetačné obdobie. Po zrelom zvážení sme rozhodli, že dostihová ouvertúra sa posúva o týždeň na 14. apríla. Je to po prvý raz, kedy sa niečo podobné stalo, ale, žiaľ, musíme to akceptovať. Organizovať dostihy za každú cenu v riadnom termíne by nemalo význam z hľadiska bezpečnosti a jazdcov. Dráha potrebuje minimálne 10-14 dní na to, aby sa pôda, ktorá je teraz ešte stále zamrznutá, aspoň trochu prevzdušnila. Pôvodne sme v nedeľu 28. apríla nemali mať žiadne dostihy, termínová listina bola vypísaná na 7., 14. a 21. apríla, teraz máme nové termíny 14., 21. a 28. apríla. Nedeľa 28. apríla bude vyhradená dostihom v Cene trojročných žrebcov a Cene trojročných kobýl," dodal Šurda.