Main Content

PRESTUP ROKA: Pittsburgh s Iginlom mieri za Stanley Cupom!

štvrtok, 28. marec 2013 14:41 | Autor: Dávid Lech

PRESTUP ROKA: Pittsburgh s Iginlom mieri za Stanley Cupom!
PRESTUP ROKA: Pittsburgh s Iginlom mieri za Stanley Cupom! | zdroj: foto TASR

Zámorím posledné dni kolovala informácia o tom, že sa vedenie Calgary Flames snaží vymeniť svojho kapitána Jaromea Iginlu. Práve dnes sa „upiekla“ najväčšia výmena tohto roku – Iginla sa stal „tučniakom!“

Meno rodáka z Edmontonu patrilo v posledných dňoch medzi najskloňovanejšie mená. O služby kanadského reprezentanta prejavilo záujem množstvo klubov. Medzi najhorúcejších kandidátov sa však radili Boston Bruins a Pittsburgh Penguins. Vedenie Bostonu ale zaspalo na vavrínoch a celý svet dnes obletela informácia o výmene Iginlu do Pittsburghu Penguins.

Generálny manažér „Pens“ Ray Shero do svojho tímu priviedol rekordmana a „srdce“ klubu Calgary Flames. Iginla strávil celú svoju kariéru v Calgary. V NHL odohral 1219 duelov a pozbieral v nich 1095 bodov za 525 gólov a 570 asistencií. Drží klubové rekordy v počte odohraných zápasov, nastrieľaných gólov a taktiež pozbieraných bodov.

Dvojnásobnému olympijskému víťazovi z rokov 2002 a 2010 sa po tejto sezóne končila zmluva a stal by sa tak neobmedzeným voľným hráčom. Calgary si nemohlo dovoliť riskovať odchod Iginlu bez akejkoľvek náhrady a tak sa rozhodlo ho vymeniť do Pittsburghu. Tento trejd sa však zdá byť veľmi nevyrovnaný. Opačným smerom totižto putujú dvaja útočníci z univerzitných súťaží Ben Hanowski, Kenneth Agostino a prvá voľba tohtoročného draftu.

35-ročný krídelník mal v zmluve klauzulu o nemožnosti výmeny bez jeho súhlasu. Je tak zjavné, že Iginla má záujem hájiť farby „tučniakov.“ Jeho veľkým snom je vyhrať Stanley Cup, s Calgary Flames to však tak skoro možné nebolo, vzhľadom k jeho pokročilému veku je tak jeho prestup pochopiteľný. 

Pittsburgh Penguins momentálne patrí medzi najhorúcejších kandidátov na zisk Stanley Cupu. Mužstvo momentálne ťahá parádnu sériu trinástich zápasov, v ktorých neokúsili trpkosť prehry a generálny manažér Ray Shero navyše mužstvo posilnil o troch veľmi kvalitných hráčov. Z Dallasu priviedol útočníka Brendana Morrowa (ktorý rovnako ako Iginla vo svojom tíme plnil rolu kapitána), ktorý by ofenzíve mal dodať potrebný dôraz a tvrdosť. Zo San Jose prišiel zadák Douglas Murray, ktorý taktiež nehrá v rukavičkách. A vrcholom práce Shera je práve príchod Iginlu za dvoch prakticky „no name“ hráčov a práva prvej voľby v tohtoročnom drafte.

Iginla je skvelým vodcom, nevyhýba sa fyzickým súbojom, nebojí sa zhodiť rukavice a je hladný po úspechu. S Iginlom v zostave bude Pittsburgh vzbudzovať ešte väčší rešpekt. Už teraz sa začalo špekulovať o jeho budúcnosti, keďže mu po sezóne končí zmluva. Iginla spoločne so svojimi spoluhráčmi však teraz myslí len na jedno – Stanley cup.