Main Content

MONITOR-Futbal: Wänkeho podmienečne prepustili z väzenia

štvrtok, 28. marec 2013 17:30 | Autor: TASR

Bratislava 28. marca (TASR) - Bývalého vysokého funkcionára Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Vladimíra Wänkeho, ktorý bol za korupciu odsúdený na 40 mesiacov za mrežami, vo štvrtok podmienečne prepustili z väzenia. Na slobodu sa tak dostal po viac ako dvoch rokoch. Informoval o tom internetový portál pluska.sk.

Bývalý šéf matriky SFZ, predseda Bratislavského futbalového zväzu, predseda Ligovej komisie SFZ, športový riaditeľ SFZ a zastupujúci generálny sekretár SFZ si trest odpykával vo väzení v Hrnčiarovciach nad Parnou. "Termín verejného zasadnutia vo veci predbežného prepustenia Vladimíra W. bol vytýčený na štvrtok," cituje pluska.sk hovorkyňu Okresného súdu v Trnave Barboru Hergottovú. Krátko pred 12. hodinou súd rozhodol, že Wänkeho podmienečne prepustí a odpustil mu tým zvyšnú tretinu trestu.

Pluska.sk píše, že podľa kuloárov priamo z väzenia sa už vopred hovorilo, že Wänke má vzhľadom na vek a dobré správanie šancu uspieť. Tento mesiac mu uplynula lehota, po ktorej mohol požiadať o podmienečné prepustenie z väzby.

Najvyšší súd SR koncom novembra 2012 právoplatne odsúdil Wänkeho za prijatie úplatkov vo forme debničky jabĺk, dvoch kartónov vína a 15-tisíc korún (498 eur) na tri roky a štyri mesiace nepodmienečne a na peňažný trest 2000 eur. Wänke bol vo väzení od decembra 2010. Prvých šesť mesiacov bol v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou na uzatvorenom oddelení, kde vypomáhal ako brigádnik, neskôr ho preradili na otvorené oddelenie, kde dostal funkciu správcu. Na starosti mal odsúdených, ktorých zadeľoval do jednotlivých pracovných činností. Počas výkonu trestu s ním neboli žiadne problémy, viackrát bol dokonca za svoje správanie odmenený.