Main Content

Vůjtek počíta so Stumpelom, ospravedlnil sa mu Surový!

pondelok, 1. apríl 2013 17:30 | Autor: TASR

Vůjtek počíta so Stumpelom, ospravedlnil sa mu Surový!
Vůjtek počíta so Stumpelom, ospravedlnil sa mu Surový! | zdroj: TASR

Bratislava 1. apríla (TASR) - Slovenská hokejová reprezentácia odštartovala druhý blok záverečnej prípravy pred majstrovstvami sveta na Veľkonočný pondelok už aj s obrancom Jánom Brejčákom, ktorý sa vyliečil z virózy, ale bez Tomáša Surového.

Útočník HC Lev Praha sa pred dvojicou prípravných zápasov vo Švédsku ospravedlnil trénerovi Vladimírovi Vůjtekovi. "Nemá zmluvu na ďalšiu sezónu a nechce riskovať zranenie, preto sa rozhodol, že neposilní národné mužstvo," uviedol na margo absencie Surového reprezentačný kouč. "V tejto príprave s ním už definitívne nemôžeme rátať. Či som sklamaný? Tých ospravedlneniek som dostal už asi trinásť, takže človek si zvyká..."

Vůjtek nemôže zatiaľ počítať ani s Jánom Lacom, brankár Donbassu Doneck má stále problémy s podvrtnutým kolenom. "Nemôže ešte do bránky. Bude musieť týždeň rehabilitovať, potom uvidíme, ako na tom bude," prezradil na pondelkovom zraze v Bratislave Vůjtek, ktorý tak bude mať na severe Európy k dispozícii dvoch brankárov - Jaroslava Janusa (HC Slovan Bratislava) a Rastislava Staňu (CSKA Moskva/Rus.). Každý z nich by mal proti Švédom odchytať jeden zápas.

Pravda, v prípade Janusa s v týchto dňoch "pečie" zmluva s klubom NHL Tampa Bay Lightning. Vedenie "bleskov" by chcelo brankára, ktorého draftovali pred štyrmi rokmi v 6. kole, využiť ešte v závere prebiehajúcej sezóny. Podľa Vůjteka však nehrozí situácia, že by Janus opustil tím tesne pred duelmi v Škandinávii: "Jaro by mal zostať s nami." Rovnako ako Laco, aj útočník Avangardu Omsk Tomáš Záborský pokračuje na Slovensku v rehabilitácii, zatiaľ sa do prípravy ešte nemôže zapojiť.

Reprezentačný tréner bude môcť od budúceho týždňa využiť aj služby Jozefa Stümpela. Skúsený center po vyradení Nitry v semifinále play off extraligy prisľúbil Vůjtekovi svoju účasť v príprave. Stümpel naposledy reprezentoval Slovensko na svetovom šampionáte 2011 na domácej pôde. "Sme spolu dohodnutí, že príde na budúcotýždňový zraz a sústredenie. Myslím si, že Jožko je taký skúsený hráč, že nám pomôže aj na majstrovstvách sveta," povedal Vůjtek, ktorý neuvažoval o povolaní iných hráčov z Nitry.

Vůjtek však bedlivo sleduje vývoj v európskych ligách, kde je v hre ešte niekoľko "želiezok": "Momentálne sme v takej surovej fáze. Veľa hráčov sa ospravedlnilo, niektorí ešte hrajú vo svojich kluboch. Čakáme na sedem-osem hokejistov. Nevieme však, v akom sú zdravotnom stave, ako sa postavia k národného tímu."

Nominovaní hráči sa po týždňovej príprave pri Oravskej priehrade plnej náročných tréningov už tešia na stretnutia vo Švédsku. "Týždeň v Námestove bol plný drilu, bolo to dosť ťažké a bez zápasov aj trochu nezáživné. Už sa teším na zápasy. Duely so Švédskom budú pre nás určite dobrým testom," vyslovil sa Branko Radivojevič zo Spartaka Moskva. "Dlhší čas sme nehrali, takže netreba mať veľké očakávania, že to pôjde hneď od začiatku. Treba najmä dodržiavať stanovený systém a naša hra v príprave sa určite bude postupne zlepšovať."

Reprezentanti mali v pondelok hneď po zraze na programe jeden spoločný tréning. V utorok skoro ráno sa vydajú na cestu z Viedne cez Kodaň do Švédska, kde v rámci série Euro Hockey Challenge odohrajú v stredu 3. apríla v Oskarshamme a v piatok 5. apríla vo Växjö dve stretnutia proti domácim "trom korunkám". "Hráči už túžia po zápasoch, nikto nechce iba trénovať. Aj pre nás trénerov je lepšie, keď sa hrá a vidíme u hráčov ich formu a kvality. Švédi sú ťažkým súperom, som však presvedčený, že tam budeme hrať konkurencieschopný hokej i s veľkým počtom náhradníkov. Nie je to nič nové, v rovnakej situácii sme boli aj vlani v prvých štyroch prípravných zápasoch. Samozrejme, ako v každom dueli, aj teraz chceme vyhrať, no treba rešpektovať silu súpera, ktorý patrí medzi svetovú špičku," dodal Vůjtek.

 

Káder slovenskej hokejovej reprezentácie v záverečnej príprave pred MS 2013:

Brankári - Jaroslav Janus (HC Slovan Bratislava), Rastislav Staňa (CSKA Moskva/Rus.)

Obrancovia - Ján Brejčák (HC Litvínov/ČR), Marek Ďaloga (HC Pardubice/ČR), Branislav Mezei (Avtomobilist Jekaterinburg/Rus.), Vladimír Mihálik, Michal Sersen, Martin Štajnoch, Ivan Švarný (všetci HC Slovan Bratislava), Karol Sloboda (HC Vítkovice/ČR), René Vydarený (HC České Budějovice/ČR)

Útočníci - Martin Bartek, Radoslav Tybor (obaja HC Pardubice/ČR), Mário Bližňák, Marko Daňo, Libor Hudáček, Roman Kukumberg, Michel Miklík, Peter Ölvecký, Andrej Šťastný (všetci HC Slovan Bratislava), Jakub Gašparovič (Medveščak Záhreb/Chor.), Juraj Majdan (HC Litvínov/ČR), Branko Radivojevič (Spartak Moskva/Rus.), Ján Sýkora (HC'05 Banská Bystrica), Michael Vandas (HK Poprad)

Realizačný tím - Otto Sýkora (generálny manažér), Vladimír Vůjtek (tréner), Peter Oremus (asistent trénera), MUDr. Jozef Kubašovský (lekár), Roman Švantner (kondičný tréner), Michal Malina (masér), Samuel Petráš (masér)