Main Content

Vyriešia Stümpel a Kukumberg problémy s centrami?

utorok, 2. apríl 2013 12:30 | Autor: TASR

Vyriešia Stümpel a Kukumberg problémy s centrami?
Vyriešia Stümpel a Kukumberg problémy s centrami? | zdroj: TASR

Bratislava 2. apríla (TASR) - Dlhodobý problém slovenskej hokejovej reprezentácie s obsadením pozície stredného útočníka by mohol pred nadchádzajúcimi MS pomôcť vyriešiť Roman Kukumberg zo Slovana Bratislava.

Tréner národného tímu Vladimír Vůjtek už dávnejšie avizoval, že s ním v záverečnej príprave počíta na tomto poste.

"Teším sa na to. V posledných dvoch zápasoch, čo sme odohrali, som si to už vyskúšal a cítil som sa v pohode. Nasledujúce dva však budú iné a som zvedavý, ako to dopadne," povedal 32-ročný reprezentant, ktorý v tejto sezóne KHL hral najmä na pravom krídle. Post centra však nie je pre neho ničím neznámym, práve naopak, na tejto pozícii nastupoval počas pôsobenia v Rusku i dávnejšie niekoľko rokov v Slovane. "Do 16-17 rokov som bol bek, až potom som išiel do útoku. Asi týždeň si potrebujem zvykať, potom mi je to už v podstate jedno." Podľa opory "belasých" bude v blížiacich sa prípravných dueloch vo Švédsku cítiť najmä chýbajúcu hernú prax: "Určite to bude ťažké. Hlavne na začiatku bude cítiť zápasový výpadok. Dúfam však, že druhý - piatkový duel už bude lepší a nesklameme."

Po tom, čo Juraj Mikúš musel absolvovať operáciu a trénerovi sa ospravedlnil aj Tomáš Surový, pripadá do úvahy na post centra do prvých dvoch útokov Mário Bližňák. Dvadsaťšesťročný "rodený" stredný útočník bol už v Helsinkách pri vlaňajšom striebornom úspechu ako člen štvrtého útoku, tento rok by mohol hrať v národnom mužstve ešte významnejšiu rolu. "Samozrejme, to, že som bol vlani na šampionáte, ešte nutne nemusí znamenať, že sa dostanem do konečnej nominácie aj teraz. Verím však, že v nej nebudem chýbať. Partia v národnom tíme je zatiaľ výborná, verím, že sa bude stále viac a viac stmeľovať," povedal Bližňák, jeden z tucta slovanistov v 25-člennom menoslove trénera Vůjteka.

Aj kvôli nedostatku kvalitných centrov oslovil český kouč skúseného Jozefa Stümpela. Majster sveta z Göteborgu 2002 a strieborný medailista z Helsínk 2003 po vyradení Nitry v semifinále play off extraligy prisľúbil Vůjtekovi svoju účasť v príprave. Stümpel naposledy reprezentoval Slovensko na svetovom šampionáte 2011 v Bratislave. "Sme spolu dohodnutí, že príde na budúcotýždňový zraz a sústredenie. Myslím si, že Jožko je taký skúsený hráč, že nám pomôže aj na majstrovstvách sveta," vyslovil sa reprezentačný tréner.

V súvislosti s centrami ho určite nepotešila čerstvá informácia z NHL, kde veterán Michal Handzuš zmenil dres. Zo San Jose, ktoré ešte bojuje o postup do play off, sa sťahuje k Mariánovi Hossovi do Chicaga. Líder Západnej konferencie má účasť v 1. kole prakticky istú a vo vyraďovacej časti bude mať tie najvyššie ambície, takže štart jeho hráčov na MS je nepravdepodobný.