Main Content

Motorizmus: Na Slovakia Ringu jazdil Jakeš v Konôpkovom Porsche a bol nadšený

utorok, 2. apríl 2013 13:30 | Autor: TASR

Orechová Potôň 2. apríla (TASR) - Na Slovakia Ringu v Orechovej Potôni sa v utorok stretli dvaja špičkoví slovenskí motoristi - automobilový pretekár Miroslav Konôpka a štvrtý jazdec z tohtoročnej Rely Dakar motocyklista Ivan Jakeš. Ten si vyskúšal jazdu na Konôpkovom stroji a po zážitku neskrýval nadšenie.

Konôpkov tím ARC Bratislava sa pripravuje na štart prestížneho seriálu Blancpain Endurance v nedeľu 14. apríla na okruhu v Monze. Aj preto na parkovisku Slovakia Ringu stáli dva špeciálne autobusy a v boxoch sa mechanici starali o dva automobily Porsche 997 GT3 Cup. Jakeš doviezol svoj motocykel KTM 450 Rally Replica v špeciálne upravenom mikrobuse.

Najskôr absolvoval jazdu na Porsche Jakeš ako spolujazdec Konôpku. Na 900 m dlhej cieľovej rovine preletelo súťažné auto rýchlosťou do 280 km/h. "Bol to úžasný zážitok. Trasú sa mi nohy. Nebál som sa, ale zo samotnej jazdy a rýchlosti som mal rešpekt," povedal úspešný Slovák z prestížneho Dakaru.

Následne prišlo k výmene pozícií. Jakeš si pri svojej exhibičnej jazde sadol za volant Porsche, spolujazdca mu robil Konôpkov 21-ročný syn Martin. Pri prvom štarte Jakešovi motor zhasol. "Pedále sú veľmi citlivé. Jazdec má veľmi málo priestoru. Na trati som neskôr urobil hodiny," povedal po vystúpení z automobilu Jakeš. Slovenský najúspešnejší motocyklista na Rely Dakar nestíhal sledovať rýchlosť na cieľovej rovinke, Martin Konôpka už áno. "Bolo to do 200 km. Ako spolujazdec som mal zlé pocity. Iba som sedel, mohol dávať ústne rady, ale auto som nemal pod kontrolou."

Miroslav Konôpka dostal od Jakeša ponuku zajazdiť si na jeho motocykli KTM 450 Rally Replica. "S vďakou som ponuku neprijal. Na motocykli neviem jazdiť. Ešte v chlapčenských rokoch som sa raz viezol s priateľom, spadli sme a od tej doby ma motocykel nepriťahoval."

Ivan Jakeš odštartuje sezónu na medzinárodných majstrovstvách SR v motokrose v Šenkviciach 21. apríla. V rámci prípravy na svoj siedmy štart na Rely Dakar by rád absolvoval jednu-dve rely v zahraničí. Zatiaľ však nákup nového motocykla i účasť na zahraničnej rely limitujú finančné prostriedky.