Main Content

Šach-MS: Súperom Ananda v novembrovom dueli o titul Nór Carlsen

utorok, 2. apríl 2013 16:30 | Autor: TASR

Londýn 2. apríla (TASR) - Súperom Inda Višvanathana Ananda v novembrovom prestížnom súboji o titul majstra sveta v šachu bude nórsky veľmajster Magnus Carlsen, ktorý sa stal celkovým víťazom kandidátskeho turnaja FIDE v Londýne.

V poslednom kole síce Carlsen prehral, no jeho zaváhanie nevyužil Rus Vladimir Kramnik. Pri rovnosti bodov (8,5) rozhodol v prospech 22-ročného lídra svetového rebríčka väčší počet víťazstiev dosiahnutých na turnaji, na ktorom štartovalo osem veľmajstrov.

Kandidátske zápasy sa konali v termíne 14. marca - 1. apríla v Londýne. Zápas Ananda s Carlsenom sa uskutoční 6.-26. novembra 2013 pravdepodobne v New Yorku, no alternatívou je aj vlasť úradujúceho majstra sveta - India.

V máji 2012 sa v Moskve konal zatiaľ posledný súboj o titul majstra sveta v šachu, v ktorom Anand zdolal Izraelčana Borisa Gelfanda až v tajbrejku, keď dvanásť partií prinieslo nerozhodný stav 6:6. Anand je už päťnásobným majstrom sveta.

Konečné poradie kandidátskeho turnaja FIDE v Londýne:

1. Magnus Carlsen (Nór.) 8,5 (5 víťazstiev), 2. Vladimir Kramnik (Rus.) 8,5 (4 víťazstvá), 3.-4. Peter Svidler (Rus.) a Levon Aronian (Arm.) obaja 8, 5.-6. Alexander Griščuk (Rus.) a Boris Gelfand (Izr.) 6,5, 7. Vasilij Ivančuk (Ukr.) 6, 8. Teimur Radžabov (Azerb.) 4.