Main Content

Futbal: Spoločnosť GoalControl dodá kamerový systém na Pohár konfederácií (2)

utorok, 2. apríl 2013 18:30 | Autor: TASR

Zürich 2. apríla (TASR) - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) v utorok oznámila, že vybrala nemeckú spoločnosť GoalControl GmbH ako hlavného dodávateľa moderných technológií, ktoré budú rozhodovať o sporných momentoch na bránkovej čiare. Systém sa prvýkrát objaví na Pohári konfederácií v Brazílii (15. - 30. júna). Ak sa osvedčí, následne ho využijú aj organizátori svetového šampionátu v roku 2014.

GoalControl, ktorý získal licenciu iba v marci, uspel vo výberovom konaní v konkurencii ďalších troch uchádzačov - GoalRef, Cairos a Hawk-Eye. Víťazná spoločnosť využíva 14 vysokorýchlostných kamier ako súčasť 4D systému, ktorý dokáže rozoznať, či lopta prešla za bránkovú čiaru.

Inštalácia projektu si na každom štadióne vyžiada asi 200.000 eur, ďalších 3000 eur bude stáť prevádzka systému na každom zápase. "Pri rozhodovaní zavážilo finančné hľadisko ako aj možnosti inštalácie. Či využijeme túto spoločnosť aj počas MS 2014 bude závisieť od toho, ako sa osvedčí na Pohári konfederácií," uviedla FIFA.

"Veríme, že toto rozhodnutie bude dôležitým medzníkom vo využívaní technológii na medzinárodnej úrovni," povedal generálny riaditeľ nemeckej spoločnosti Dirk Broichhausen.

FIFA prvýkrát otestovala moderné technológie počas decembrových majstrovstiev sveta klubov v Japonsku. Informovala agentúra dpa.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená v 2. odseku a o 3. a 4. odsek.