Main Content

Šport: V NŠC v Bratislave odštartoval pilotný program testovania športovcov

štvrtok, 4. apríl 2013 10:30 | Autor: TASR

Bratislava 4. apríla (TASR) - V Národnom športovom centre MŠVVaŠ SR v Bratislave sa vo štvrtok uskutočnil pilotný program testovania športovcov. Vodní slalomári Peter a Pavol Hochschornerovci, trojnásobní olympijskí víťazi v C2, predstavili spôsob testovania na jednotlivých diagnostických prístrojoch.

"Veľmi radi sa vraciame na pôdu Národného športového centra, ktoré stálo pri zrode našej športovej kariéry. Vždy radi podporujeme aktivity, ktoré pomôžu mladým talentom, našim potenciálnym nasledovníkom v ich športovom raste. Navyše, sami radi využijeme možnosti a servis podporného tímu pre ďalšie skvalitnenie športovej prípravy," povedal Peter Hochschorner.

NŠC, ako priamo riadená organizácia MŠVVaŠ SR, na základe zmluvy so športovými zväzmi a športovcami diagnostikuje všetkých športovcov zaradených do Projektu vybraných športovcov Top Tímu, športovcov a športové kolektívy v starostlivosti NŠC 2013. Plánovanými cieľovými skupinami sú mládežnícke reprezentačné družstvá Slovenska v olympijských športoch a útvary talentovanej mládeže športových zväzov v olympijských disciplínach.

"Spoluprácou s odborníkmi za jednotlivé športy sme vypracovali testovacie batérie na identifikáciu mládežníckych talentov a optimalizácie ich tréningových procesov. V súlade s koncepciou Slovenský šport 2020 prinášame do slovenského športu nové impulzy a vysokú kvalitu," informoval Richard Galovič, projektový manažér NŠC pre športové činnosti.

Diagnostika trénovanosti sa skladá z troch základných častí. Zo vstupnej diagnostickej prehliadky na zistenie komplexnej športovej anamnézy športovca, z preventívnej lekárskej prehliadky v SportMed, s.r.o. (Bratislava, Prešov) na zistenie komplexnej zdravotnej anamnézy športovca s ohľadom na daný šport a z testovania všeobecnej výkonnosti na testovacích prístrojoch a diagnostických zariadení NŠC.

Diagnostika trénovanosti športovcov pozostáva z antropometrie (vyšetrenie základných charakteristík telesnej stavby), výskokového ergometru (odrazová výbušnosť dolných končatín), agility checku (reakčné platne položené na zemi s napojením na počítač a software), izokinetického bicyklového ergometru (testovanie anaeróbnej vytrvalosti organizmu), spiroergometrického vyšetrenia na bežiacom páse (najkomplexnejšie prostriedky športovej diagnostiky) a biochemickej analýzy pohybu (analýza pohybového prevedenia konkrétnej pohybovej činnosti).