Main Content

NHL: Rangers si uvoľnili ruky, prezident Columbusu letel pre Gáboríka osobne

štvrtok, 4. apríl 2013 13:30 | Autor: TASR

New York 4. apríla (TASR) - Misia Mariána Gáboríka v New York Rangers je minulosťou. Niekoľko desiatok minút pred uzávierkou prestupov v NHL putoval slovenský útočník do Columbusu za útočníkov Dericka Brassarda, Dereka Dorsetta, obrancu Johna Moorea a výber v 6. kole draftu a "jazdci" si tak uvoľnili ruky na podpísanie viacerých hráčov pred opätovným znížením platového stropu v budúcej sezóne.

Gáborík a jeho ročný príjem 7,5 milióna dolárov sa stali pre Rangers luxusom, keďže platový strop sa nasledujúcom ročníku profiligy stenší na 64,3 milióna a newyorský klub plánuje podpísať nové kontrakty s trojicou Derek Stepan, Ryan McDonagh a Carl Hagelin, ktorí sa po sezóne stanú obmedzenými voľnými hráčmi. Rozpočet navyše zaťažil aj utorňajší príchod Ryana Cloweho zo San Jose, s ním tiež vedenie NYR chce uzavrieť dlhodobejšiu spoluprácu.

"Potrebovali sme to vyriešiť. Jednoducho, po odchode Gáboríka máme viac možností pohnúť sa dopredu v otázke zostavy. Touto výmenou sme zaplnili miesta v druhom, treťom útoku, získali sme dobrých hráčov," vysvetlil pre zámorské médiá odchod slovenského krídelníka kouč Rangers John Tortorella, ktorého krok vedenia klubu neprekvapil, pretože bol intenzívnou súčasťou interných rozhovorov o Gáboríkovej výmene. Napriek tomu mu bude 31-ročný "snajper" chýbať. "Vedel som o tom, že sa chystá jeho trejd, diskutovali sme o tom. Pozrite, je to dobrý hráč a jeho čas ešte príde, ale takto sme to urobili. S Gabbym spolu vychádzame veľmi dobre a na tom nič nezmení ani jeho odchod. Je to fajn chalan a bude mi chýbať. Poviem vám to rovno - naozaj mi bude chýbať. Počas pôsobenia v našom klube dozrel a má u mňa rešpekt. Je to pre mňa ťažká situácia, pretože ho mám rád," znegoval Tortorella špekulácie o naštrbených vzťahoch medzi ním a Gáboríkom, hoci ho viackrát počas zápasov "posadil", či presunul do tretieho alebo štvrtého útoku.

Skúsený tréner bude s očakávaním sledovať ďalší vývoj kariéry trenčianskeho odchovanca. "Dúfam, že mu výmena pomôže a že sa v Columbuse strelecky chytí. V posledných zápasoch nedokázal premieňať gólové šance, ale to príde. V štatistikách to nevidno, no naozaj sa aj v ofenzíve neustále zlepšuje. Úprimne povedané, keď sa pozriete koľko hráčov sa v tejto sezóne trápi, tak ich treba súdiť veľmi opatrne, pretože je to naozaj divný rok. Preto si myslím, že sa chytí," zdôraznil Tortorella na margo Gáboríka pre portál nhl.com.

Gáborík podpísal s Rangers v lete 2009 päťročný kontrakt a v dvoch z troch jeho sezón v drese "jazdcov" nastrieľal 40 gólov. Po operácii ramena sa však v skrátenom ročníku zatiaľ trápi, keď v 35 dueloch nazbieral len deväť gólov a desať asistencií. V tabuľke pravdy má osem mínusových bodov, v posledných 11 stretnutiach si pripísal len dva body. "Gabby", ktorého kariéra v NHL odštartovala v Minnesote, odohral za Rangers tri a pol sezóny a v 255 dueloch strelil 114 gólov a nazbieral 229 bodov. V doterajšej zámorskej kariére odohral celkovo 757 zápasov, strelil 333 gólov a pridal rovnaký počet asistencií. V 54 zápasoch play off strelil 18 gólov a 17-krát asistoval. Trikrát sa predstavil v Zápase hviezd, pričom vlani v Ottawe ho vyhlásili za MVP duelu. V sezóne 2011/12 ho zaradili do druhého All-star tímu sezóny.

Slovenský útočník je zatiaľ najvýraznejším "úlovkom" pre nového generálneho manažéra Columbusu Jarmo Kekalainena a mal by byť hlavnou hviezdou klubu. Kontrakt s Blue Jackets mu bude platiť ešte aj na nasledujúcu sezónu a Kekalainen už teraz hovorí o snahe predĺžiť Gáboríkovu zmluvu na dlhšie časové obdobie. Rokovania o tom sú naplánované po skončení sezóny. Columbus v prebiehajúcej sezóne búra predpovede odborníkov o najslabšom mužstve profiligy a je stále reálne v hre o play off. V tabuľke Západnej konferencie mu chýbajú na ôsmu postupovú priečku iba dva body. Aj preto mali "modrokabátnici" o príchod Gáboríka eminentný záujem a prezident klubu John Davidson pre neho osobne letel klubovým lietadlom do New Jersey, aby ho vyzdvihol a zamieril s ním do Nashville. Už vo štvrtok by sa tam Slovák mal v súboji s domácimi "predátormi" objaviť v zostave Columbusu.

"Sme nadšení a vzrušení. Verím, že to tak cíti aj toto mesto a fanúšikovia," netajil radosť z novej akvizície Kekalainen. "Počas celej kariéry dokazuje svoje ofenzívne schopnosti a všetci veríme, že to potvrdí aj v našom tíme. Vôbec nás neodradilo, že má momentálne krízu, je to ľudské a každy si tým niekedy prejde. Máme o Mariánovi veľa pozitívnych referencií a sme presvedčení, že bude pre nás veľkým prínosom ako hráč i ako osobnosť," dodal pre nhl.com generálny manažér Columbusu.

Gáborík dobre pozná v tíme Blue Jackets viacero hráčov, medzi jeho niekdajších spoluhráčov v Rangers patrili Václav Prospal, Brandon Dubinsky, Artem Anisimov, Fedor Ťjutin i Tim Erixon. "Hovoril som s Vinnym (Prospalom) a povedal mi o tíme, meste i celej organizácii iba tie najlepšie veci. Vravel mi, že podľa neho sem výborne zapadnem. Je naozaj skvelé ísť do tímu, ktorý ma naozaj chce," netajil spokojnosť s novým pôsobiskom Gáborík.

mp ny la