Main Content

Futbal: Abidal po roku nastúpil za Barcelonu: "Futbal je môj život"

nedeľa, 7. apríl 2013 12:30 | Autor: TASR

Barcelona 7. apríla (TASR) - Obranca FC Barcelona Eric Abidal sa po ročnej pauze zavinenej zdravotnými problémami vrátil do zápasového kolotoča najvyššej španielskej futbalovej ligy.

V sobotňajšom stretnutí proti RCD Mallorca (5:0) odohral posledných 20 minút, keď na trávniku vystriedal Gerarda Piqueho a od zaplneného Nou Campu si vyslúžil "standing ovation".

"Cítim sa dobre. Futbal je môj život. Nechcel som ukončiť kariéru bez toho, aby som nenastúpil ešte na nejaký zápas," cituje agentúra AP francúzskeho legionára, ktorý zatiaľ neplánuje skončiť a verí, že ešte aspoň dve sezóny odohrá.

Abidal naposledy nastúpil za FCB 26. februára 2012, následne musel pre závažné zdravotné problémy absentovať. Lekári mu v marci 2011 odstránili nádor z pečene, o rok neskôr sa musel podrobiť transplantácii, pri ktorej dostal časť bratrancovej pečene. Tridsaťtriročný futbalista sa mu poďakoval aj počas sobotňajšieho zápasu, keď si pod dres obliekol tričko s nápisom: "Ďakujem, bratranec môj. Číslo 13."

"Tento večer bol pre mňa špeciálny po celom roku čakania. Ďakujem najmä svojmu bratrancovi, bez neho by som tu dnes nebol. Takisto ďakujem rodine, priateľom, fanúšikom a všetkým ľuďom, ktorých som spoznal v nemocnici," povedal dojatý navrátilec, ktorý pred tromi týždňami nastúpil za rezervný tím Barcy proti francúzskemu druholigistovi Istres a odohral 65 minút. "Verím, že budem inšpiráciou pre ľudí, ktorí majú podobné problémy. Teraz vám môžem povedať aspoň to, že určite sa nevzdávajte a bojujte. Nádej vždy existuje."

Jeho návrat potešil aj fanúšikov na štadióne, ktorí ho odmenili potleskom už počas rozcvičky a aj po príchode na ihrisko.

"Bolo to niečo neskutočné. Videli sme, že je nervózny na lavičke. Viem, že nie je možné vcítiť sa do pocitov druhého človeka, ale veľmi dobre vieme, ako silno bojoval, aby tu dnes mohol byť," skonštatoval Cesc Fabregas, ktorý proti Mallorce zaznamenal hetrik.

Abidal sa však nezabudol poďakovať ani trénerovi Titovi Vilanovovi. Ten sa pripojil k tímu koncom marca po desaťtýždňovom liečebnom pobyte v USA, kde podstúpil onkologickú liečbu slinných žliaz. "Neskutočne mi pomohol aj náš tréner. Povedal mi, že si môžem vziať toľko voľna, koľko chcem, oni na mňa počkajú. Som šťastný, že sa už vrátil k tímu," dodal.