Main Content

Hádzaná-ME: Slováci zdolali Lotyšov silou vôle, Straňovský: "Odchádzam mŕtvy"

pondelok, 8. apríl 2013 12:30 | Autor: TASR

Považská Bystrica 8. apríla (TASR) - Až štvrtý pokus v kvalifikácii ME 2014 priniesol hádzanárom Slovenska prvé body. V nedeľňajšom súboji s outsiderom skupiny Lotyšskom v Považskej Bystrici mal ich výkon opäť ďaleko od optima, súpera však v dramatickej koncovke zdolali silou vôle a vyhli sa ďalšej blamáži.

"Neuveriteľný zápas," konštatoval po víťazstve 27:25 kouč domácich Peter Dávid. "Veľa divákov asi domov odchádzalo doslova s mokrým tričkom. Dvakrát sme boli v stretnutí zrazení na kolenách a dvakrát sme sa z toho dostali. Otočili sme prehratý zápas. Obrovský kompliment patrí chlapcom, ktorí sa ani v jednom momente duelu nevzdali a za každú cenu ho chceli dotiahnuť do víťazného konca."

Po sľubnom štarte Slovákom prestala fungovať spolupráca v útoku, v obrane rovnako ako pri stredajšej prehre s tým istým súperom v lotyšskom Dobele kopili technické i pozičné chyby a hostia tak až dvakrát v zápase viedli šesťgólovým rozdielom - v 27. minúte 14:8 a v 39. minúte 21:15. "Vtedy sa ukázala sila našich najskúsenejších hráčov, ktorí ukázali, prečo sú v reprezentačnom tíme. V posledných minútach sme už išli do rýchlych protiútokov s plným rizikom. Kľúčové bolo, že sme v závere našli v obrane ten správny recept na súpera a v tej najťažšej fáze nám veľmi pomohol brankár Rišo Štochl," dodal tréner Dávid.

Najlepším strelcom slovenského tímu bol rovnako ako na palubovke Lotyšska Martin Straňovský. Krídelník FC Barcelona zaťažil konto súpera ôsmimi gólmi. "Nemyslím si, že to bol z našej strany nejaký oslnivý výkon. Bolo to vydreté víťazstvo, ale pre nás veľmi dôležité. Pre hráčov i pre nášho trénera, ktorý nemal veľké šťastie v doterajších zápasoch vo funkcii," zdôraznila opora reprezentácie. Straňovský v nedeľu prakticky neschádzal z palubovky. "Som extrémne vyčerpaný, dali sme do zápasu naozaj všetko a nezložili sme zbrane ani keď sme vysoko prehrávali. Pochvala patrí všetkým chlapcom, že sme bojovali do konca. Idem domov 'mŕtvy', lebo na takú porciu nie som zvyknutý, keďže v Barcelone toľko priestoru nedostávam."

Kouč hostí Valdis Labanovskis priznal, že v závere už jeho zverencom dochádzali sily: "Začali sme veľmi dobre, obrana pracovala spoľahlivo a v útoku sme si trpezlivo vytvárali šance. Dvakrát sme viedli o šesť gólov, ale v koncovke nám chýbali sily. Káder máme užší ako Slováci, tempo bolo vysoké a na našich hráčoch bola vidieť únava. V závere sme príliš zbrklo zakončovali akcie a nestačili sa už vracať do obrany..."

Slovenskí reprezentanti už stratili reálnu šancu prebojovať sa na januárový európsky šampionát do Dánska, kvalifikáciu ale potrebujú dohrať so cťou aj s výhľadom na nasadenie pri žrebovaní ďalších kvalifikácií. V závere tejto eliminácie ich čakajú súboje s topfavoritmi 4. skupiny - 12. alebo 13. júna doma s Chorvátskom a 15. júna v Maďarsku. Na ME postúpia z každej skupiny prví dvaja a najlepší tím z tretích miest. Účasť malo vopred isté Dánsko ako organizátor, po víkendových kvalifikačných zápasoch k nemu pribudlo trio Francúzsko, Španielsko a Island.

Tabuľka 4. skupiny:

1. Chorvátsko 4 3 0 1 103:90 6

2. Maďarsko 4 3 0 1 106:97 6

3. Slovensko 4 1 0 3 96:106 2

4. Lotyšsko 4 1 0 3 101:113 2