Main Content

Naj strelec extraligy Tománek: Mojim snom je hrať na MS!

utorok, 9. apríl 2013 09:28 | Autor: Viktor Štefaňák

Naj strelec extraligy Tománek: Mojim snom je hrať na MS!
Naj strelec extraligy Tománek: Mojim snom je hrať na MS! | zdroj: foto TASR

NItra prežila úspešnú sezónu aj vďaka jeho gólom. Pozvánku od trénera Vujteka napriek tomu nedostal, no nie je typ hráča, čo sa bude urážať. Roman Tománek prezradil, prečo sa darilo v sezóne Nitre aj jemu a kde bola príčina vypadnutia v semifinále playoff s Košicami.

Roman, prežili ste najlepšiu sezónu v kariére, no finále z toho nakoniec nebolo. V čom ste na Košice nestačili?
Bola to séria o maličkostiach, my sme nevyužili chyby, ktoré urobili Košice. Na druhej strane, oni nás trestali za každú našu chybu. Efektivita v zakončení a riešenie kľúčových situácii, to zvládli lepšie ako my.

Ste najlepší strelec ligy, vďačíte za to nejakej zmene v príprave pred sezónou alebo skôr spolupráci s Jožkom Stumpelom?
Vďačím za to celému tímu a jasné, že Jožko na tom má veľký podiel. Rozumeli sme si a to bolo podstatné. V neposlednom rade musím poďakovať aj priateľke a mojej rodine, ktorí mi boli oporou počas celého roka.

Čo bol kľúč k úspechu Nitry v sezóne? Tréner, Vaša spolupráca so Stumpelom, prípadne skvelí diváci?
Bolo tam viacero faktorov. Začínali sme od začiatku ako partia a počas sezóny sa zloženie tímu nejako výraznejšie nemenilo. Rozumeli sme si na ľade aj mimo neho. Určite veľká vďaka patrí aj našim divákom, ktorí boli výborní.

Nie ste prekvapený, že tréner Vujtek Vás nezobral do tímu a prípravy pred MS?
Túto otázku som nejako neriešil, to sú rozhodnutia trénera, ja ich rešpektujem a neradím sa medzi hráčov, ktorí by mali právo sa urážať alebo niečo podobné. Mňa by pozvánka len milo prekvapila a snažil by som sa pobiť o miesto v zostave, to sa nestalo a preto to ani nejako neriešim. Budem držať našej reprezentácii palce bez ohľadu na to, či som tam alebo nie. Som Slovák, je pre mňa česť reprezentovať, ale keď tam nie som, som fanúšik a bude pre mňa česť podporovať tím na diaľku.

Hráte extraligu, chvíľku ste skúsili českú súťaž. Slovan skupuje do KHL najlepších z extraligy, máte ambíciu si tam zahrať? Prípadne viete už, kde budete hrať ďalší rok?
Každá liga je iná, veľa záleží aj na okolnostiach do akého klubu prídete, akú funkciu tam budete mať, aký tréner Vás bude viesť a či dostanete priestor na ľade. Takisto je aj potrebné šťastie a kvalitatívne mať na danú ligu, v ktorej hráte. Rád by som si zahral nejakú kvalitnejšiu súťaž, ale to je hudba budúcnosti. Pokiaľ by sa tak stalo, pobijem sa o čo najlepšie postavenie v tíme a zotrvanie v ňom, nech je to hoci kde.

Sezóna skončila, ako trénuje najlepší strelec súťaže? Máte veľa individuálneho tréningu navyše alebo ťažíte skôr z talentu?
Teraz nerobím vôbec nič, tento týždeň začnem skôr zľahka tenis, ale všetko v rámci oddychu. Keď začne príprava, pripravujem sa zatiaľ s tímom, v ktorom pôsobím. Pokiaľ by som sa musel pripravovať sám, tak by to bolo naisto v Považskej Bystrici s Andrejom Meszárošom.

Začínate byť v najlepších rokoch pre športovca, máte nejaký sen, za ktorým stále idete vo Vašej kariére?
Každý má sen dosiahnuť čo najviac. Pozerám sa na to tak, že pokiaľ by som mal možnosť a bude o mňa záujem, urobím všetko, aby som hral nejakú kvalitnú ligu. Či na to budem mať sa uvidí, všetko je to o tom, ako sa svojej šance chytíte. No ťažko povedať, čo chcem. Mojim snom je zahrať si aspoň raz na Majstrovstvách sveta a reprezentovať Slovensko. Ale tiež neviem, či sa mi podarí, uvidíme.