Main Content

Futbal: Marcana má byť pripravená na futbalové MS 2014 aj OH 2016

utorok, 9. apríl 2013 11:30 | Autor: TASR

Rio de Janeiro 9. apríla (TASR)- Brazílska vláda sľúbila, že splní všetky štandardné podmienky na to, aby sa na zmodernizovanom štadióne Maracana mohli uskutočniť zápasy futbalových majstrovstiev sveta 2014 aj olympijské hry o dva roky neskôr. Informovala o tom agentúra Sinchua.

"Predstavitelia brazílskej vlády stále udržujú kontakt s organizátormi OH 2016 v Riu a spolupracujeme, aby sme si boli istí, že prípravy budú adekvátne aj pre olympiádu," uvádza sa vo vyhlásení brazílskej vlády. "Musí byť samozrejmé, že požiadavky a štandardy budú splnené na každom pracovnom úseku."

Komentáre brazílskej vlády sa objavili v médiách po tom, ako Medzinárodný olympijský výbor skonštatoval, že slávna Maracana nespĺňa 39 bodov zo striktných štandardov. Jedným z bodov je aj strecha na štadióne Maracana s nosnosťou 81 ton, čo je o 40 ton menej ako požaduje FIFA. Ako problematické sa ukázali aj miesta na parkovanie a absencia projektu s nákupným centrom.

Svetoznámy futbalový štadión postavili kvôli svetovému šampionátu v roku 1950, pričom od roku 2010 prebieha jeho rekonštrukcia a modernizácia. Pôvodný rozpočet na 200 miliónov dolárov narástol už na 500 miliónov USD.

Maracana bude tento rok hostiť generálku na majstrovstvá sveta, ktorou je už tradične Pohár konfederácií FIFA. Na rovnakom štadióne sa bude konať aj finále svetového šampionátu vo futbale a otvárací a záverečný ceremoniál olympiády a paralympiády.