Main Content

Komentár: Ofsajdový postup Dortmundu

streda, 10. apríl 2013 11:16 | Autor: Filip Chudý

Komentár: Ofsajdový postup Dortmundu
Komentár: Ofsajdový postup Dortmundu | zdroj: foto TASR, video youtube

Štvrťfinálová odveta Ligy majstrov Borussia Dortmund – FC Málaga sa zapíše do histórie tejto súťaže. Vďaka obratu Dortmundu zlatými písmenami, ale tiež aj veľkou kontroverznosťou.

Komentár Filipa Chudého
 
Po víkende už bývalý nemecký šampión si dokonale napravil chuť po nevydarenej ligovej sezóne v európskom pohári číslo jeden, kde sa prebojoval už medzi štyroch najlepších. Za celkové vystúpenie v tomto ročníku prestížnej súťaže si to zverenci Jürgena Kloppa určite zaslúžia. Veď vyhrali skupinu smrti, keď nechali za sebou Real Madrid, Ajax Amsterdam a tiež Manchester City. Vyradili aj nebezpečný Šachťar Doneck. Ako jediné mužstvo neprehrali a vyhrali všetky domáce zápasy.
 
Ale včera večer mali riadne namále, keď až v záverečných okamihoch dobiehali zameškané. Ich dva góly nakoniec priniesli vytúžený obrat a postup. Ten bol nakoniec zaslúžený, keď v dvojzápase boli o ten gól lepší, no o rozhodujúcom gólovom momente sa bude ešte veľmi dlho hovoriť.
 
V rýchlosti si zhrňme fakty. V prvom zápase gól nepadol a Málaga sa dostala do výhody, keď strelila gól na ihrisku súpera, Dortmund síce vyrovnal, ale aj stav 1:1 hosťom stačil. A potom sa to začalo. Málaga strelila gól z tesného ofsajdu, keď Eliseu zbytočne kopol do zakončenia Julia Baptistu, ktoré by skončilo aj tak v bráne. No rozhodcovia milimetrový ofsajd nepostrehli, čo sa im ešte trochu dá prepáčiť, keďže to bola skutočne ťažká situácia na posúdenie.
 
No to, čo predviedli v nadstavenom čase nemá obdobu. Dortmund vyrovnal, ale potreboval ešte jeden gól. A ten aj skutočne padol, ale po trojitom ofsajde! Najprv zo strany posielal do pokutového územia loptu Lewandowski a v momente jeho centra boli v ofsajde až traja domáci hráči (Schieber, Santana a Subotič), do ktorých priestoru smerovala lopta, no rozhodcom to ale bolo asi málo. Lopta sa tak odrazila od Schiebera k Reusovi, ktorý bol v momente centra tiež v ofsajde, hoci najprv neprejavil záujem o hru, ale keďže vyťažil z ofsajdového postavenia, tak dostali rozhodcovia druhú možnosť odpískať ofsajd. Ale nevyužili ani tú, pretože zrejme chceli akciu dopozerať do konca.

Loptu smerujúcu do brány zastavil Antunes. Tá sa následne poodrážala naspäť k Schieberovi a do brány ju dostal až Santana. Tribúny jasajú, hráči domácich sú v extáze, lenže má to poriadnu chybičku krásy. Aj v tomto prípade sa jednalo o ofsajd, už tretí v priebehu piatich sekúnd! Pri treťom prípade radšej použijeme aj výklad z pravidiel, lebo iba málo ľudí ich pozná a škótski rozhodcovia medzi nich zrejme nepatria. Hráč je v ofsajde, ak je bližšie k súperovej bránkovej čiare ako najmenej dvaja hráči súperovho družstva. A v tomto prípade je bližšie iba Antunes, pretože brankár Caballero je za Santanom.  
 
Je priam zarážajúce, že niečo takéto si nevšimlo až šesť rozhodcov, pričom všetci z nich sa dostali na vrcholovú úroveň cez množstvo skúšok a pravidlá o ofsajde majú vedieť aj o polnoci. Len jedna, hoc aj polofunkčná čierno-biela kamera, by určite videla lepšie, ako včera škótski rozhodcovia. Ale zaviesť techniku do futbalu je asi naozaj zložité, pretože zodpovední funkcionári ešte neobjavili ani koleso.
 
Aký je váš názor na včerajšok a nekonečný príbeh zavedenia techniky do futbalu?