Main Content

Futbal-LM: Malaga zúri a spomína rasizmus, hráči i média "pucujú" Platiniho (3)

streda, 10. apríl 2013 16:30 | Autor: TASR

Malaga 10. apríla (TASR) - Šokujúci záver utorňajšej odvety štvrťfinále Ligy majstrov v Dortmunde nahneval predstaviteľov španielskeho futbalového klubu CF Malaga. Nováčik súťaže po dvoch inkasovaných góloch v nadstavenom čase a prehre 2:3 zo súťaže vypadol, na čom mali podľa Andalúzanov výrazný podiel rozhodcovia.

Proti ich verdiktom plánuje klub podať oficiálnu sťažnosť. Generálny riaditeľ Malagy Vicente Casado v stredu uviedol, že sa obrátia na Európsku futbalovú úniu (UEFA) s písomnou žiadosťou o prešetrenie tohto prípadu.

"V tomto prípade niekto nechcel, aby sme postúpili ďalej. Za stavu 2:1 pre nás rozhodcovia už neexistovali. Domácim odpustili dve červené karty, tretí gól nemal po dvojnásobnom ofsajde platiť. Odchádzame odtiaľto s veľmi trpkými pocitmi," sťažoval sa kouč Malagy Manuel Pellegrini po zápase, v ktorom Borussiu poslali do semifinále góly Reusa v 91. a Felipe Santanu v 93. minúte. V druhom prípade, ktorý bol pre zmenu postupujúceho kľúčový, videozáznamy preukázali viacnásobný ofsajd. Tŕňom v oku bol aj za stavu 2:1 pre hostí nepotrestaný zákrok domáceho Jürgena Schmelzera, ktorý už so žltou kartou na konte atakoval rukou protihráča do hlavy.

Ešte ostrejšie reagoval na infarktovú koncovku na štadióne BVB majiteľ klubu z Malagy a člen katarskej kráľovskej rodiny Abdullah Bin Nasser Al-Thani. "Toto nie je futbal, ale rasizmus," napísal na svoje konto na Twitteri. Zároveň poďakoval tímu za výkon a vypadnutie označil za nespravodlivé s tým, že UEFA by mala začať vyšetrovanie udalostí zo záveru zápasu. Ešte aj v stredu pokračoval Al-Thani v tvrdej kritike strešného orgánu európskeho futbalu a uviedol: "Od začiatku sezóny sme boli terčom korupčnej UEFA."

Za tieto výroky mu hrozí trest, pretože generálny sekretár UEFA Gianni Infantino pre agentúru AP potvrdil, že tweety majiteľa Malagy budú predmetom analýzy disciplinárnej komisie a zároveň poprel tvrdenia o rasizme. "UEFA sa nespráva rasisticky k žiadnemu klubu. "Rozumiem, že keď prehráte zápas v 93. minúte, ste plní negatívnych emócií. V takom momente zvyčajne poviete aj to, čo si skutočne nemyslíte a to, čo by ste povedať nemali," pokračoval Infantino a dodal: "Nerozmumiem, ako môže obviniť UEFA z rasizmu len preto, že Malaga prehrala dvoma gólmi v závere stretnutia."

Strelec prvého gólu Malagy Joaquin si nedával servítku pred ústa a z konšpirácie proti svojmu klubu obvinil dokonca šéfa UEFA Michele Platiniho. Ten je v Malage veľmi nepopulárnou osobou najmä po rozhodnutí UEFA zakázať v budúcej sezóne klubu štartovať v európskych pohároch pre finančné podlžnosti. "Podozrievame Platiniho a všetkých okolo neho, ktorí sú do toho zapletení," vyhlásil Joaquin pre španielske rádio. "A pretože sme Malaga a nie Real Madrid, tak je ľahšie toto nám urobiť," hneval sa stredopoliar.

K výraznej kritike škótskeho arbitra Craiga Thomsona a jeho asistentov sa pridali aj španielske médiá. Poukazujú na televízne zábery, ktoré potvrdili, že už na začiatku akcie pred tretím gólom Dortmundu stáli viacerí hráči domácich v postavení mimo hry, medzi nimi i neskorší strelec gólu Santana a ten stál v ofsajde navyše aj o okamih neskôr v koncovke skórujúci... "Off... sides!" svietilo veľkými písmenami na webstránke španielskeho športového denníka Marca. "Na takúto nespravodlivosť ani neexistujú slová. Celé Španielsko má teraz pocit, že UEFA-boss Platini proti tomuto klubu niečo má."

Periodikum ABC píše o "krutej rozlúčke pre jasný gól z ofsajdu" a nadpis v El Mundo znel: "Brutálne nadstavenie: Toto je na zaplakanie". Andalúzske noviny El Sur hovoria o "lúpeži v Dortmunde" a ďalší denník As napísal: "Rozhodca Thompson vyhodil Malagu z Ligy majstrov. Škót daroval Dortmundu víťazstvo škandalóznym gólom z ofsajdu."

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o 2. a 5. odsek