Main Content

NHL: Chára pomohol Bostonu gólom k výhre nad NJ Devils

štvrtok, 11. apríl 2013 10:30 | Autor: TASR

NHL: Chára pomohol Bostonu gólom k výhre nad NJ Devils
NHL: Chára pomohol Bostonu gólom k výhre nad NJ Devils | zdroj: TASR

New York 11. apríla (TASR) - Jediný slovenský hokejista sa predstavil v zámorskej NHL v noci na štvrtok. V súboji Bostonu na ľade New Jersey, v ktorom "medvede" zvíťazili 5:4, sa gólovo presadil kapitán tímu Zdeno Chára, keď v 24. minúte zvýšil vedenie Bruins na 4:0.

Pre Cháru, ktorý tradične strávil na ľade vysokú minutáž (24:11), to bol siedmy gól v skrátenej sezóne a so 17 bodmi je najlepšie bodujúcim obrancom svojho mužstva. Okrem gólu si pripísal aj jeden mínusový bod a štyri trestné minúty.

Domáci "diabli" sa nevzdali ani za stavu 0:4, odštartovali stíhaciu jazdu a v 46. minúte po presnom zásahu Greenea prehrávali už iba o jediný gól. Boston si však víťazstvo nenechal vziať. V 48. minúte zvýšili Tyler Seguin na 5:3 a Matt D'Agostini niekoľko sekúnd pred koncom už len skorigoval výsledok. "Medvede" sa vďaka triumfu posunuli na čelo Severovýchodnej divízie o bod pred druhý Montreal. "Je pekné byť na čele a bola to pre nás aj veľká motivácia. Nemôžem povedať, že by sme odohrali vynikajúci zápas, ale splnili sme náš cieľ," uviedol po stretnutí tréner Bostonu Claude Julien.

Hráči New Jersey tak predĺžili nelichotivú sériu a chuť víťazstva neokúsili už vo ôsmich dueloch za sebou. V tabuľke Východnej konferencie sa prepadli na 10. priečku a na miesta zaručujúce účasť v play off strácajú štyri body. "Nemôžeme ignorovať to, čo sa deje a ako to vyzerá v tabuľke, no v tejto negatívnej atmosfére musíme zotrvať čo najviac pozitívni a aktívni. No nie je to ľahké. Jediné, čo nám pomôže vyriešiť tento problém, je víťazstvo," uviedol skúsený brankár Martin Brodeur.

Štvrtý triumf v rade si pripísali na konto hráči Vancouveru, ktorí si v noci na štvrtok poradili s Calgary 4:1. Hlavným hrdinom duelu bol brankár Roberto Luongo. Tridsaťštyriročný gólman pritom nemal ani nastúpiť, lenže tesne pred zápasom ochorel jeho partner Cory Schneider a tak sa "Lu" dostal do bránky prvýkrát za dvanásť zápasov. "Bol som nervózny. Aj po dvanástich rokoch v lige ste stále nervózny, keď máte nastúpiť. Pre mňa to bol dôležitý zápas a chcel som sa uistiť, že tímu dám šancu vyhrať. Chlapci bojovali tvrdo a v poslednej tretine prišla odmena v podobe gólov," uviedol Luongo, ktorý zlikvidoval 40 striel a vyhlásili ho za prvú hviezdu zápasu.

Štvrtú prehru za sebou zaznamenal Edmonton, ktorý nestačil na Phoenix 1:3 a na postupové priečky na západe stráca už štyri body. Naopak, "kojoti" poskočili na deviatu priečku a od ôsmeho Detroitu ich delí jediný bod. "Pre oba tímy to bol zápas 'vyhraj alebo zomri'. My sme získali body a stále sme v hre o play off," vyhlásil tréner hostí Dave Tippett. "Bude ťažké postúpiť do vyraďovačky. Zostáva nám ešte osem zápasov a musíme skoro všetky vyhrať," uvedomuje si obranca "olejárov" Ladislav Šmíd.

Prvé víťazstvo na štadióne súperov od 14. februára dosiahli hokejisti posledného tímu tabuľky Colorada, keď triumfovali na ľade druhého tímu Západnej konferencie Anaheimu 4:1. "Vonku sme nevyhrali snáď dva mesiace. Dnes sme zdolali excelentný tím. Hrali sme najlepší zápas za veľmi dlhú dobu. Je to pre nás dobrý štart, ale je to stále len jeden zápas," povedal brankár "lavín" Jean-Sebastien Giguere.

O krok bližšie k play off sú hráči New Yorku Rangers, ktorí zdolali Toronto 3:2 po predĺžení a nájazdoch. "Jazdci" viedli po dvoch tretinách 2:1, v tretej Kessel svojím druhým gólom v zápase vyrovnal, no v nájazdoch rozhodol o triumfe domácich Mats Zuccarello. "Videl som, že Reimer ostal v bránke, takže keby som sa pokúšal o blafák, mal by dosť času reagovať. Tak som vystrelil a som rád, že to tam padlo," uviedol.

Sumáre:

NY RANGERS - TORONTO 3:2 pp a sn (0:0, 2:1, 0:1 - 0:0, 1:0)
Góly: 31. Hagelin, 37. McDonagh, rozh. nájazd: Zuccarello - 22. Kessel, 29. Kessel. Brankári: Lundqvist - Reimer. Strely na bránku: 28:25. Diváci: 17.200.

NEW JERSEY - BOSTON 4:5 (0:3, 2:1, 2:1)
Góly: 32. Eliáš, 39. Zajac, 46. Greene, 60. D'Agostini - 2. Campbell, 5. Paille, 9. Campbell, 24. CHÁRA, 47. Seguin. Brankári: Brodeur - Chudobin. Strely na bránku: 28:18. Diváci: 17.625.

CALGARY - VANCOUVER 1:4 (1:1, 0:0, 0:3)
Góly: 17. Glencross - 18. Burrows, 53. Lapierre, 56. Raymond, 58. D. Sedin. Brankári: Kiprusoff - Luongo. Strely na bránku: 41:29. Diváci: 19.289.

EDMONTON - PHOENIX 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)
Góly: 48. Jakupov - 21. Gordon, 29. Vermette, 60. Moss. Brankári: Dubnyk - Smith. Strely na bránku: 30:32. Diváci: 16.839.

ANAHEIM - COLORADO 1:4 (0:1, 1:3, 0:0)
Góly: 32. Selänne - 2. Mitchell, 25. Landeskog, 28. Duchene, 38. McGinn. Brankári: Hiller (41. Fasth) - Giguere. Strely na bránku: 22:28. Diváci: 14.646.