Main Content

Volejbal: Finále mužov reprízou lanského, UNICEF túži po odvete a prvom titule

štvrtok, 11. apríl 2013 11:30 | Autor: TASR

Bratislava 11. apríla (TASR) - Reprízou vlaňajšieho finále bude tohtoročné vyvrcholenie play off volejbalovej extraligy mužov. Po roku sa v ňom opäť stretnú Chemes Humenné a VT UNICEF Bratislava, pričom už zo svojho tretieho titulu sa vlani tešili Humenčania po sérii 4:1 na zápasy. Jedinou zmenou oproti minuloročnému finále bude skutočnosť, že tentoraz začnú doma volejbalisti Chemesu a túto výhodu by mali aj v prípade, že sa séria natiahne na maximálny počet sedem stretnutí.

Obaja sa v tejto sezóne stretli v rámci Stredoeurópskej ligy MEL, pričom si svoje domáce zápasy vyhrali zhodne 3:0. UNICEF proti Humennému zvládol vo februári aj prvý domáci vrchol sezóny, keď triumfoval v Slovenskom pohári 3:0 a obhájil tak túto trofej z roku 2012. Teraz vo svojej krátkej histórii túži premiérovo získať aj majstrovskú korunu.

Prvé dva zápasy sa hrajú v sobotu a nedeľu (13.-14. apríla) v Humennom zhodne o 18.00 h, tretie a štvrté potom v bratislavskej HANT Aréne znova v sobotu a nedeľu (20.-21. apríla) o 18.00 a 17.00. Prípadné ďalšie súboje by nasledovali v stredu 24. apríla (Humenné), v sobotu 27. apríla (Bratislava) a štvrtok 1. mája (Humenné). Tréneri oboch tímov sú v prognózach, kto získa titul, opatrní a do pozície favoritov stavajú svojho súpera.

"Bude to síce repríza vlaňajšieho finále, ale podľa mňa bude teraz náš súper celkom iný," uviedol pre TASR tréner Chemesu Richard Vlkolinský. "UNICEF sa výrazne posilnil a podľa mňa je v tejto sérii favoritom on. My sa však vynasnažíme pripraviť tak, aby sme sa v dvoch domácich zápasoch naštartovali a naladili na finále čo najlepšie. Jeden spoločný vrchol sme už absolvovali, keď sme sa stretli vo finále Slovenského pohára a UNICEF bol vtedy jasne lepší. Či môže séria dôjsť až do maximálneho počtu zápasov, pričom by sme mali výhodu toho posledného doma, nad tým vôbec neuvažujem. Je to 'ďaleká' budúcnosť, no ale až takú veľkú výhodu domáceho prostredia by som do popredia nedával. Skôr pôjde o to, kto akú bude mať pohodu. Všetko nasvedčuje tomu, že by sme mali byť kompletní."

"Pre nás to bude v našej krátkej dvojročnej extraligovej histórii druhé finále a zároveň druhá možnosť získať titul," povedal tréner UNICEFu Branko Pistovič. "Rozdiel oproti vlaňajšku je teraz asi len v tom, že Hummenné ide do finále z vyššej pozície a teda bude mať prípadný rozhodujúci siedmy zápas doma. Asi aj preto je z tohto pohľadu favoritom série on. Matematika pre nás je jasná, doma musíme byť 100-percentní a vonku získať aspoň jedno víťazstvo. Ale byť doma stopercentný je veľmi ťažké, tým viac, že Humenné má svoju kvalitu. Podľa mňa sa do finále dostali asi dva najlepšie tímy a každý z nich bude mať aj rovnakú šancu uspieť. S Humenným sme posledné dva zápasy vyhrali, ale to nás nesmie v žiadnom prípade zavádzať. Pre nás bude v tomto smere veľmi dôležité už prvé stretnutie, v ktorom sa pokúsime ísť set po sete až tak, aby sme uhrali aj víťaznú koncovku. Do Humenného vyrazíme asi až v deň zápasu, pretože toto sa nám osvedčilo aj v prípade cestovania do Svidníka. Sme kompletní a už sa vyslovene neviem dočkať toho, kedy sa to začne."

prehľad majstrov:

1993 VKP Bratislava

1994 VKP Bratislava

1995 VKP Bratislava

1996 VKP Bratislava

1997 VKP Bratislava

1998 VKP Bratislava

1999 VKP Bratislava

2000 ŠK Matador Púchov

2001 Petrochema Dubová

2002 ŠK Matador Púchov

2003 ŠK Matador Púchov

2004 VKP Bratislava

2005 VK PU Prešov

2006 VKP Bratislava

2007 Nové Mesto nad Váhom

2008 Chemes Humenné

2009 VKP Bratislava

2010 Chemes Humenné

2011 VKP Bratislava

2012 Chemes Humenné

2013 ????