Main Content

Paralympijské: SPV na športovom fóre o budúcnosti znevýhodnených talentov

piatok, 12. apríl 2013 19:30 | Autor: TASR

Bratislava 12. apríla (TASRň - V bratislavskom hoteli Chopin sa v piatok uskutočnilo športové fórum, ktoré bolo venované zmenám v športe zdravotne znevýhodnených a jeho budúcnosti. Pred približne stovkou účastníkov predniesli hlavné príspevky predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) PV Ján Riapoš, generálny sekretár SPV Samuel Roško a Pavel Bílik, zodpovedný za mládež a rozvoj.

Správu o fóre priniesla oficiálna internetová stránka SPV. Predseda SPV sa v úvode venoval míľnikom v dejinách medzinárodného paralympijského hnutia a jeho rozvoju, ako aj vízii Medzinárodného paralympijského výboru (IPC) postupne posunúť jednotlivé športy pod federácie zdravých. Tento proces u niektorých športov úspešne prebehol, ale ešte nie je zďaleka ukončený. IPC by ho chcelo dokončiť v období 2016 - 2020.

Ďalší vývoj v slovenskom športe zdravotne znevýhodnených podľa jeho slov výrazne ovplyvnila aj vládou SR v decembri minulého roku schválená vízia športu do roku 2020. Deväť športov (atletika, alpské lyžovanie, bežecké lyžovanie, biatlon, hokej na sánkach, plávanie, tanečný šport na vozíku, športová streľba a tlak na lavičke) prešlo už v rámci týchto zmien spod zväzov pod SPV, pre ktoré funguje táto organizácia zaroveň aj ako národná federácia. "Celý proces zmien je najmä o tom, ako to celé vylepšiť do budúcnosti, nakoľko z toho bude profitovať najmä budúca generácia", skonštatoval Ján Riapoš.

Za významný krok vpred označil zrovnoprávnenie olympionikov a paralympionikov najskôr v odmenách za OH a PH, neskôr aj v podpore vybraných športovcov zo štátnych prostriedkov. V súčasnosti sa prehodnocujú kritériá pre zaraďovanie reprezentantov do vrcholových športových stredísk, čo by v budúcnosti malo priniesť možnosť profesionalizácie pre viacerých paralympionikov.

Generálny sekretár SPV Samuel Roško predstavil zámery novej stratégie v športe zdravotne znevýhodnených. Jej súčasťou by sa mali stať tzv. úseky jednotlivých športov, ktoré budú vykonávať odborný dohľad nad športovými odvetviami a ich špecifikami. Tieto úseky budú predkladať návrhy Rade športovej reprezentácie a tá následne Výkonnému výboru SPV. Ten bude mať rozhodujúce slovo a zároveň bude schvaľovať všetky smernice a plány. "Týmito štruktúrami chceme vytvoriť funkčný systém, ktorý posunie paralympijský šport na poloprofesionálnu až profesionálnu úroveň," zdôraznil. Za ďalšie priority označil posilnenie slovenského zastúpenia v medzinárodných organizáciach a prípravu projektov v oblasti materiálno - technického zabezpečenia na využitie financií z európskych štruktúr.

Štátom podporovaný systém športu talentovanej zdravotne znevýhodnenej mládeže funguje od roku 2001. Ovplyvnili ho však zmeny v školskom systéme smerom k integrácii týchto detí do škôl bežného typu. "Hoci tento zámer podporujeme, výsledok je taký, že sme stratili prehľad o našej základni. Tieto deti sme predtým mali pokope a vedeli sme im predložiť komplexnú športovú ponuku. V súčasnosti nevieme zmapovať, kde sa nachádza náš adresát," uviedol Pavel Bílik, ktorý východísko vidí v zriadení Komisie športu mladeže a rozvoja pri SPV, ako aj koordinátora pre túto oblasť, ktorým by mal byť profesionálny pracovník na sekretariáte SPV. Za dôležitý považuje aj riadený proces vyhľadávania talentovanej mládeže a poúrazových stavov, ako aj organizáciu športových podujatí, kontrolných pretekov a kempov.

Predpoludním sa na rovnakom mieste konali aj výkonné výbory SZTPŠ a SPV. Okrem ekonomiky sa tiež venovali materiálu vlády SR „Šport 2020“ a prechodu športov spod zväzov pod SPV.