Main Content

Olympijské: SOV podporí kandidatúru SBA na MS basketbalistiek do 17 rokov

pondelok, 15. apríl 2013 13:30 | Autor: TASR

Bratislava 15. apríla (TASR) – Slovenský olympijský výbor (SOV) podporí snahu Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA), ktorá sa chce uchádzať o usporiadanie budúcoročných MS basketbalistiek do 17 rokov. TASR o tom informoval SOV prostredníctvom oficiálnej tlačovej správy.

V pondelok 15. apríla navštívil sídlo SOV športový riaditeľ Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) Ľubomír Kotleba, ktorého sprevádzal generálny sekretár SBA Ľubomír Ryšavý. Na rokovaní s prezidentom SOV Františkom Chmelárom a s generálnym sekretárom SOV Jozefom Libom sa generálny sekretár SBA uchádzal o podporu zo strany SOV pre slovenskú kandidatúru na usporiadanie budúcoročných majstrovstiev sveta basketbalistiek do 17 rokov v Bratislave.

"Slovenská basketbalová asociácia sa v rámci kandidátskeho procesu uchádza o podporu SOV, ale aj rezortného ministra Dušana Čaploviča, primátora hlavného mesta Milana Ftáčnika a bratislavského župana Pavla Freša," uviedol na stretnutí Ľubomír Ryšavý. Ľubomír Kotleba z vysokej pozície vo FIBA konštatoval, že Slovensko môže mať dobrú šancu s touto snahou uspieť.

"Ja môžem konštatovať, že slovenská šanca získať usporiadateľské právo na svetový šampionát hráčok do 17 rokov je reálna. Keďže na šampionáte sa hrá denne osem zápasov, sú potrebné dve haly. V Bratislave sa počíta sa s využitím Národného tenisového centra a haly na Pasienkoch, ktoré na toto podujatie postačujú. Aj hotelové kapacity na ubytovanie 16 tímov sú v Bratislave dostatočné," povedal v debate s predstaviteľmi SOV Ľubomír Kotleba a dodal: "Vzhľadom na dlhodobú medzinárodnú pozíciu slovenského ženského basketbalu možno predpokladať, že usporiadanie takéhoto podujatia by výrazne pomohlo jeho rozvoju v mládežníckej kategórii a následne aj v seniorskej. A objektívne treba povedať, že slovenská šanca celkove sa presadiť v ženskom basketbale je oveľa výraznejšia ako v mužskom." Pripomenul, že podujatie podobného rangu sa na Slovensku už úspešne uskutočnilo v roku 2007, keď sa tu konali majstrovstvá sveta dievčat do 19 rokov.

Termín svetového šampionátu hráčok do 17 rokov je stanovený od 10. do 20. júla 2014. Rozhodnutie o jeho dejisku padne v sobotu 22. júna 2013 na zasadnutí ústrednej rady FIBA v Ženeve. Športový riaditeľ FIBA na rokovaní informoval, že o usporiadanie tohto podujatia sa uchádzajú ešte kandidáti z Južnej Kórey, Argentíny a Indie. "V tejto konkurencii sú šance Slovenska vysoké," konštatoval Ľubomír Kotleba, ktorý by ako Slovák rád videl MS na Slovensku. Ľubomír Ryšavý ho doplnil: "Slovenská basketbalová asociácia mala v nedávnom období nemalé problémy. Veríme, že pridelenie takéhoto významného podujatia a jeho úspešná organizácia by nás mohli posunúť dopredu a vyššie. Vyslali by sme do zahraničia znovu signál, že to na Slovensku vieme robiť dobre a zlepšil by sa aj imidž SBA."

Prezident SOV František Chmelár prisľúbil, že SOV kandidatúru na usporiadanie MS basketbalistiek do 17 rokov v roku 2014 v Bratislave podporí. V tomto duchu SOV odošle list na FIBA.