Main Content

Atletika: Počet obetí bombových výbuchov v Bostone sa zvýšil na tri (2)

utorok, 16. apríl 2013 07:30 | Autor: TASR

Boston 16. apríla (TASR) - Na tri sa zvýšil počet obetí bombových výbuchov, ktoré v pondelok zasiahli účastníkov a divákov Bostonského maratónu. Oznámila to v utorok miestna polícia.

Šéf polície v Bostone Ed Davis na tlačovej konferencii potvrdil zvýšenie počtu obetí dvoch explózií v oblasti cieľovej rovinky Bostonského maratónu z dvoch na tri osoby, jednou z nich je osemročný chlapec. Počet zranených určil na najmenej sto, pričom podľa agentúry DPA podotkol, že mnoho ľudí utrpelo veľmi vážne zranenia.

Spravodajská televízia CNN s odvolaním sa na zdravotnícke zdroje informovala, že zranených je 141, z toho 17 v ohrození života. Lekári podľa CNN amputovali zraneným najmenej desať končatín. Bomba podľa televízie obsahovala guľové ložiská, ktoré sa pri výbuchu šírili do priestoru veľkou rýchlosťou a spôsobili vážne zranenia zasiahnutým osobám najmä na dolných končatinách.

Vyšetrovací tím medzitým oznámil, že vyšetrovanie vedie Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) s podozrením na teroristický útok.

Americký prezident Barack Obama sa vo svojom krátkom vyhlásení k tragickej udalosti zámerne vyhol slovám "teror" a "terorizmus". "Vyšetrovatelia zatiaľ nevedia, kto stojí za týmto činom a aký bol motív. My však zistíme, kto je za to zodpovedný a prečo to spravil. Tí, ktorí majú explózie na svedomí, neuniknú spravodlivosti, či už to bolo dielo jednotlivca alebo skupiny," uviedol Obama vo svojom vyhlásení, ktoré sprostredkovala agentúra AP.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o posledný odsek