Main Content

Atletika: Vyšetrovatelia pátrajú po strojcoch krvavých výbuchov v Bostone

utorok, 16. apríl 2013 09:30 | Autor: TASR

Boston 16. apríla (TASR) - Vyšetrovatelia v utorok pokračovali v pátraní po páchateľovi alebo skupine zodpovednej za nastraženie dvoch náloží neďaleko cieľovej roviny maratónu v americkom Bostone.

Miestne médiá informovali, že polícia prehľadala jeden z bytov na okraji Bostonu. Úrady podľa agentúry AP potvrdili, že prehliadka bola vykonaná v rámci vyšetrovania explózií na maratóne.

Výbuchy si vyžiadali tri obete, vrátane iba osemročného chlapca, a 141 zranených. Dvojročného chlapca so zraneniami hlavy previezli do detskej nemocnice v Bostone. Stav najmenej 17 z nich je vážny.

Bomby vybuchli v dave pri cieľovej rovinke tradičného bostonského maratónu, ktorý každý rok organizujú pri príležitosti štátneho sviatku Dňa patriotov. V uliciach povzbudzovali účastníkov maratónu desaťtisíce ľudí. K explózii došlo o 14.45 h miestneho času, približne dve hodiny po tom, ako prvý spomedzi 27.000 bežcov preťal cieľovú pásku.

Bostonský maratón sa koná v deň štátneho sviatku, keď si obyvatelia Massachusettsu pripomínajú bitku o Lexington a Concord, ktorá bola prvým vojenským stretom americkej vojny za nezávislosť.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun útok odsúdil. Ako uviedol, atentát je "o to strašnejší, že sa odohral počas podujatia, ktoré je známe spájaním ľudí z celého sveta prostredníctvom ducha športu a harmónie".