Main Content

Atletika: Pakistanský Taliban odmieta účasť na bombovom útoku v Bostone

utorok, 16. apríl 2013 11:30 | Autor: TASR

Pešávar/Kábul 16. apríla (TASR) - Pakistanská vetva fundamentalistického hnutia Taliban dnes odmietla, že by zohrávala akúkoľvek rolu vo výbuchoch počas Bostonského maratónu, ktoré si v pondelok vyžiadali životy troch ľudí a vyše 140 zranených.

Hovorca Ahsanulláh Ahsan v telefonickom rozhovore s agentúrou AP odmietol podiel pakistanského Talibanu na udalosti.

Ako dodáva AP, za svoju hlavnú misiu Taliban v Pakistane považuje vzburu proti súčasnej vláde kvôli jej spojenectvu s USA, ako aj presadenie islamského právneho poriadku v krajine.

Pakistanská vetva Talibanu sa však v minulosti vyhrážala útokmi na ciele v USA a prihlásila sa k zodpovednosti za neúspešný atentát na newyorskom Times Square z roku 2010, ktorý mal byť spáchaný pomocou nálože nastraženej v aute. Strojca tohto útoku, Fajsal Šahzád, získal výcvik práve v táboroch Talibanu v Pakistane.

K útoku v Bostone sa zatiaľ nikto neprihlásil a vyšetrovatelia majú nateraz iba vágnu predstavu, kto mohol byť páchateľom a aký je motív. Podľa nemenovaných zdrojov okolnosti výbuchov však už vyvolali špekulácie, že by za nimi mohli byť protivládni pravicoví extrémisti či aktivisti proti vládnej daňovej politike alebo islamistickí radikáli, keďže scenár výbuchov, ktoré sa odohrali takmer simultánne v tesnej blízkosti na ostro sledovanom podujatí, zodpovedá návodom v internetovom magazíne Inspire.

Inspire - publikáciu, ktorá koluje na internete - vypracovala jemenská odnož teroristickej siete al-Káida. Magazín v angličtine nabáda na Západe žijúcich džihádistov k páchaniu útokov aj s najskromnejším vybavením a zázemím. Inspire nedávno zverejnil aj obsiahlu prílohu s detailnými návodmi, ako spáchať rozličné druhy útokov a v domácich podmienkach vyrobiť výbušninu.

Pakistanská vláda dnes čo najrozhodnejšie odsúdila bombové útoky v Bostone ako "ohavný teroristický čin" a vyjadrila nádej, že "páchatelia tohto barbarského činu budú postavení pred súd".

"Tento ohavný čin má za následok stratu vzácnych ľudských životov, vrátane detí," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva zahraničných vecí, ktoré vyjadrilo sústrasť rodinám obetí a v tejto ťažkej dobe ubezpečilo o modlitbách za nich i za zranených.

Afganský prezident Hamíd Karzaj sa pridal k svetovým politikom, ktorí odsúdili bombový útok v Bostone a vyjadrili sústrasť pozostalým. "Keďže náš národ roky zažíval teroristické útoky s civilnými obeťami, dokáže lepšie chápe bolesť a utrpenie, ktoré po nich nasledujú," uviedol Karzaj vo vyhlásení.

Sústrasť rodinám obetí, účasť zraneným a pobúrenie nad útokmi vyjadrili okrem iných politikov aj britský premiér David Cameron a francúzsky prezident Francois Hollande.

Svetový rekordman v maratóne, Etiópčan Haile Gebrselassie odsúdil útoky počas bostonského maratónu a vo svojom mikroblogu v sieti Twitter uviedol, že v myšlienkach je s každým jednotlivcom v Bostone.