Main Content

Atletika: Na trati maratónu v Bostone bolo 7 slovenských bežcov a sú v poriadku

utorok, 16. apríl 2013 12:30 | Autor: TASR

Bratislava 16. apríla (TASR) - Medzi obeťami ani zranenými bombového výbuchu, ku ktorému prišlo počas pondelkového (15.4.) maratónu v americkom Bostone, nie sú hlásení žiadni Slováci. Informuje o tom stránka ministerstva zahraničných vecí.

Podľa informácií TASR na trati maratónu bolo minimálne sedem slovenských bežcov a to piati z Bratislavy, jeden z Handlovej a jeden z Podolinca. Najstarší slovenský bežec bol 70-ročný Viliam Novák z Bratislavy. Na trati bolo podľa súpisky aj desať bežcov z Českej republiky. "Všetci slovenskí bežci zo súpisky dobehli pred výbuchmi a sú v poriadku. Pán Novák dobehol približne desať minút predtým, ako nastali výbuchy," uviedla pre TASR Eva Seidlová, ktorá pôvodne chcela bežať Bostonský maratón. Seidlová absolvovala na Slovensku najviac maratónov v ženskej kategórii. Ako uviedla ďalej pre TASR, podľa posledných správ sa slovenskí bežci naďalej nachádzajú v Bostone, vzhľadom k tomu že nelietajú lietadlá.

Príbuzní, podľa MZV môžu informácie o svojich blízkych získať na čísle +1-617-6354500. Údaje sú dostupné aj na webstránke Červeného kríža, kde sa môžu účastníci útoku zaregistrovať, aby ich príbuzní mohli jednoduchšie zistiť, či sú v poriadku.

Generálny konzulát v New Yorku je k dispozícií na pohotovostnom telefónnom čísle +1 646 707 6848, kde sa dajú zavolať aj informácie o Slovákoch, ktorí sa mohli nachádzať v mieste výbuchu.

Rezort diplomacie zároveň odporúča občanom, aby sa pred cestou do Bostonu informovali o vývoji bezpečnostnej situácie. Momentálna situácia môže spôsobiť problémy v doprave, ubytovaní v hoteloch a aj s mobilnými telefónmi.

Explózie si vyžiadali tri obete, vrátane osemročného chlapca a 141 zranených. Stav najmenej 17 z nich je vážny.

Bomby vybuchli v dave pri cieľovej rovinke tradičného bostonského maratónu, ktorý každý rok organizujú pri príležitosti štátneho sviatku Dňa patriotov. V uliciach povzbudzovali účastníkov maratónu desaťtisíce ľudí. K explózii došlo o 14.45 h miestneho času, približne dve hodiny po tom, ako prvý spomedzi 27.000 bežcov preťal cieľovú pásku.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil a vyšetrovatelia majú nateraz iba vágnu predstavu, kto mohol byť páchateľom a aký mal motív.