Main Content

Šport: Výberová chronológia útokov na športovcov vo svete

utorok, 16. apríl 2013 13:30 | Autor: TASR

Boston 16. apríla (TASR) - Najmenej tri obete na životoch a viac než 140 zranených si vyžiadali pondelkové výbuchy v blízkosti cieľovej rovinky maratónu v americkom Bostone. TASR pri tejto príležitosti prináša výberovú chronológiu útokov na športovcov vo svete.

3. apríla 2012 – Samovražedný výbuch zabil počas ceremónie pri príležitosti znovuotvorenia Somálskeho národného divadla v Mogadiše šesť ľudí, medzi ktorými boli aj prezident Somálskeho olympijského výboru a najvyšší predstaviteľ Somálskeho futbalového zväzu. Explóziu mala podľa svedkov na svedomí ženská samovražedná atentátnička. K atentátu sa prihlásila islamská militantná organizácia aš-Šaháb, jej hovorca však informácie o samovražednom atentátnikovi poprel.

2. mája 2010 - Na tímový autobus portugalského futbalového klubu Benfica Lisabon zaútočili neznáme osoby kameňmi pred dôležitým ligovým stretnutím s FC Porto. Na autobuse rozbili čelné sklo. Okrem toho ho obliali neznámou modrou tekutinou. Práve klubové farby Porta sú modrá a biela. Jeden z policajtov, ktorí autobus sprevádzali, utrpel ľahké zranenia.

30. apríla 2010 - V blízkosti juhoafrického mesta Johannesburg zaútočili neznámi ozbrojenci na dva autobusy patriace k špeciálnej dopravnej sieti BRT, určenej pre v tom roku sa konajúci svetový šampionát vo futbale. Jeden z pasažierov prišiel o život a osem osôb utrpelo zranenia. Na oba autobusy zaútočili ozbrojenci v noci. Jeden pasažier zomrel v nemocnici na následky strelného poranenia hrudníka.

13. apríla 2010 - Autobus s holandským futbalovým mužstvom Twente Enschede zahádzali vandali chodníkovými dlaždicami. Stalo sa tak na výjazde z diaľnice pri Egmonde, keď líder elitnej holandskej súťaže cestoval na neúspešný zápas o body v Alkmaare (0:1).

4. februára 2010 - V Argentíne prišiel o život 14-ročný chlapec, ktorý sa stal obeťou ozbrojeného útoku na autobus s futbalovými fanúšikmi. Neznámi útočníci postrelili aj dvoch mužov vo veku 28 a 42 rokov. Incident sa odohral v skorých ranných hodinách na ceste vedúcej do Rosaria. Fanúšikovia sa vracali z hlavného mesta Buenos Aires, kde ich tím Newell's Old Boys odohral zápas s Huracanom. Očití svedkovia vypovedali, že ozbrojenci údajne strieľali z guľometov.

8. januára 2010 - Traja ľudia zomreli a ďalších osem hráčov bolo vážne zranených pri streľbe, ktorú na autobus reprezentantov Toga pri ceste na turnaj spustili ozbrojenci. Futbalistov napadli ozbrojenci so samopalmi v angolskej provincii Cabinda, kde mali odohrať prvý zápas na turnaji.

3. marca 2009 - Dovedna osem ľudí - šesť pakistanských policajtov, vodič mikrobusu s rozhodcami a delegátmi zápasu a jeden civilista - zahynulo pri teroristickom útoku na kriketové mužstvo Srí Lanky v pakistanskom meste Láhaur. Všetky obete boli Pakistanci. O život neprišiel žiaden zo srílanských športovcov, ktorých práve viezli na štadión na zápas proti Pakistanu. Sedem srílanských hráčov, asistent trénera a jeden z rozhodcov bolo zranených. Žiadneho z útočníkov sa nepodarilo zatknúť.

* * * Atentát v Láhaure bol prvým útokom na zahraničných športovcov od incidentu na mníchovskej olympiáde v roku 1972 v Nemecku. * * *