Main Content

Atletika: Organizátori MS v atletike v Moskve zvýšia bezpečnostné opatrenia

utorok, 16. apríl 2013 17:30 | Autor: TASR

Moskva 16. apríla (TASR) - Ruské úrady prisľúbili prísnejšie bezpečnostné opatrenia na majstrovstvách sveta v atletike v Moskve (10.-18. augusta) po bombových útokoch v cieli Bostonského maratónu.

"Určite prehodnotíme bezpečnostné opatrenia po tom, čo sa udialo v Bostone. Bezpečnosť musí byť na najvyššej úrovni na každom športovom podujatí. Po včerajšom nešťastí jej však budeme venovať ešte väčšiu pozornosť," povedal šéf ruských atlétov Valentin Balachnikov pre agentúru Reuters a dodal: "Na augustovom svetovom šampionáte bude využijeme tri stupne ochrany. Prvým bude Federálna bezpečnostná služba a polícia, potom mestský bezpečnostný personál a tretiu skupinu tvoria bezpečnostné zložky na a okolo štadiónoch."

Ruský minister športu Vitalij Mutko takisto podporil myšlienku väčšej bezpečnosti: "V blízkej budúcnosti bude Rusko hostiť viaceré významné podujatia a udalosti v Bostone sú pre nás akýmsi budíčkom. Samozrejme, sprísnime bezpečnostné opatrenia. Naši zahraniční partneri nás často kritizovali práve pre bezpečnosť a vidíte všade vo svete sa stávajú rôzne tragédie."

Rusko bude okrem svetového šampionátu v atletike hostiť o rok ZOH v Soči a v roku 2018 MS vo futbale.

Bomby vybuchli v pondelok v dave pri cieľovej rovinke tradičného bostonského maratónu, ktorý každý rok organizujú pri príležitosti štátneho sviatku Dňa patriotov. V uliciach povzbudzovali účastníkov maratónu desaťtisíce ľudí. K explózii došlo o 14.45 h miestneho času, približne dve hodiny po tom, ako prvý spomedzi 27.000 bežcov preťal cieľovú pásku. Udalosti si vyžiadali troch mŕtvych a viac ako 140 zranených.