Main Content

Hokej-MS13: Slováci proti Čechom už aj so Šatanom, na MS bez Laca - SÚHRN

streda, 17. apríl 2013 10:30 | Autor: TASR

Bratislava 16. apríla (TASR) - Už aj s Miroslavom Šatanom odštartovala v utorok slovenská hokejová reprezentácia štvrtý týždeň záverečnej prípravy na MS. Skúsený útočník, ktorý pauzoval od novembrovej zrážky so Zdenom Chárom, dostal po posledných vyšetreniach od lekárov "zelenú" a mal by sa predstaviť v minimálne jednom z dvojice nadchádzajúcich prípravných zápasov s Českom (vo štvrtok 18.4. v Prahe a v sobotu 20.4. v Bratislave). Naopak, na šampionáte definitívne nemôže tréner národného tímu Vladimír Vůjtek počítať s brankárom Jánom Lacom, ktorý si nestihne doliečiť zranené koleno.

"Podľa vyjadrenia lekárov stále nemôže podstúpiť plnú záťaž, preto s ním nemôžeme počítať na majstrovstvá sveta," povedal na utorňajšom zraze tréner Vůjtek. "Stratiť brankára, ktorý bol vyhlásený za najlepšieho gólmana majstrovstiev sveta 2012 a zaistil veľkú časť vlaňajšieho úspechu, je zložité. Nie je to ale prvá strata počas tejto prípravy, musíme sa s tým nejako vyrovnať."

Laco má vnútrokĺbne poškodenie kolena a zrejme sa nevyhne artroskopickej operácii menisku. "Po dnešnom kontrolnom vyšetrení magnetickou rezonanciou sme to s lekárom definitívne uzavreli. Po krátkej klubovej sezóne som sa tešil na šampionát, žiaľ, nevyjde to. Zdravie je prvoradé," uviedol brankár Donbassu Doneck. Brankársku dvojicu Rastislav Staňa - Jaroslav Janus tak doplní Július Hudáček.

Tréner privítal na zraze aj útočníka Avangardu Omsk Tomáša Záborského, ktorý si doliečil zranený chrbát a mal by nastúpiť v oboch zápasoch proti Česku. "Chrbát je už lepší za celý týždeň, čo som rehabilitoval a trénoval. Necítim to ani na ľade, ani v posilňovni, chrbát mi nestuhne. Na ľade som bol aj včera a pokiaľ sa nič nepredvídateľné nestane, vo štvrtok by som mal nabehnúť do zápasu," potvrdil Záborský.

V stredu predpoludním by sa mal k reprezentácii pripojiť aj obranca Lukko Rauma Milan Jurčina. "Zatiaľ nevieme, či nastúpi vo štvrtok v Prahe, myslím si však, že v druhom súboji v Bratislave už bude hrať," povedal Vůjtek, ktorý z finalistov extraligy počíta iba s Marcelom Haščákom, útočník HC Košice sa zapojí do kempu v piatok.

Šatan pre zranenie v oblasti krčnej chrbtice nehral takmer pol roka, teraz sa však cíti dostatočne fit na to, aby mohol pomôcť národnému mužstvu. "Po tých päť a pol mesiacoch po úraze som v stave, že by to malo vydržať aj zápasovú záťaž. Tým pádom som urobil rozhodnutie, že sa chcem pripojiť k mužstvu a pomôcť na MS," uviedol na utorňajšom zraze v Bratislave.

Dlhoročný kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie, držiteľ všetkých slovenských medailí zo svetových šampionátov a víťaz Stanleyho pohára by mal na tréningoch nastupovať so spoluhráčmi zo Slovana Romanom Kukumbergom a Liborom Hudáčkom. Jeho prítomnosť v šatni bude mať podľa trénera na celé mužstvo blahodarný účinok. "Miro má autoritu, chalanom má čo povedať, aj oni ho berú a kabínu to posilní. Je to modla slovenského hokeja, bol pri všetkých slovenských úspechoch. Sme radi, že ho máme v našom kolektíve," teší sa reprezentačný kouč. Ten bol počas celej doby rehabilitácie v kontakte s liečiacim sa kanonierom a veril, že sa dá zdravotne dokopy a posilní národný tím. "Vždy, keď sme sa spolu rozprávali, hovoril, že má strašnú chuť reprezentovať a bojoval o to, aby na šampionát mohol ísť. Miro v podstate dva mesiace trénoval a fyzicky sa cíti lepšie než počas sezóny. Sme presvedčení, že sa rýchlo dostane do formy. Či bude hrať proti Čechom? Jeden zápas určite, ale neviem či už v Prahe," dodal Vůjtek, ktorý pred MS očakáva príchod ešte približne piatich hráčov.

Káder SR pred prípravnými zápasmi s Českom:

Brankári - Jaroslav Janus (HC Slovan Bratislava), Rastislav Staňa (CSKA Moskva/Rus.), Július Hudáček (Sibir Novosibirsk/Rus.)

Obrancovia - Ján Brejčák (HC Litvínov/ČR), Marek Ďaloga (HC Pardubice/ČR), Branislav Mezei (Avtomobilist Jekaterinburg/Rus.), Vladimír Mihálik, Michal Sersen, Ivan Švarný (všetci HC Slovan Bratislava), Karol Sloboda (HC Vítkovice/ČR), René Vydarený (HC České Budějovice/ČR), Milan Jurčina (Lukko Rauma/Fín.)

Útočníci - Martin Bartek (HC Pardubice/ČR), Mário Bližňák, Marko Daňo, Libor Hudáček, Roman Kukumberg, Michel Miklík, Peter Ölvecký, Miroslav Šatan, Andrej Šťastný (všetci HC Slovan Bratislava), Branko Radivojevič (Spartak Moskva/Rus.), Ján Sýkora (HC'05 Banská Bystrica), Michael Vandas (HK Poprad), Jozef Stümpel (HK Nitra), Tomáš Surový (HC Lev Praha/ČR), Tomáš Záborský (Avangard Omsk/Rus.)

Realizačný tím: Otto Sýkora (generálny manažér), Vladimír Vůjtek (tréner), Peter Oremus (asistent trénera), MUDr. Jozef Kubašovský (lekár), Roman Švantner (kondičný tréner), Michal Malina (masér), Samuel Petráš (masér), Michal Nemček (masér), Ján Urban (výstroj)

Program SR:

Štvrtok 18. apríla o 18.00 h.: ČR - SR (Praha)

Sobota 20. apríla o 19.00.: SR - ČR (Bratislava)

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o tretí odsek a program reprezentácie