Main Content

Volejbal: Slávia EU so 14. titulom po veľkom obrate v 4. finále play off

štvrtok, 18. apríl 2013 12:30 | Autor: TASR

Bratislava 18. apríla (TASR) - Dominanciu v slovenskom ženskom volejbale potvrdili v stredu v PKO vo štvrtom finále play off extraligy hráčky Slávie EU Bratislava. Po vydretom víťazstve 3:2, keď museli otáčať z 0:2, získali už svoj 14. majstrovský titul, ktorým sa jasne oddeľujú od ostatných tímov. Doprastav, v posledných rokoch prakticky ich jediný vážny domáci konkurent, ich má na svojom konte dva, o jeden viac má Senica, ktorá už prestala existovať a v Žiline (dva tituly) na bývalé časy už len s nostalgiou spomínajú.

Bratislavské finále bolo dôstojným vyvrcholením tohto ročníka najvyššej domácej súťaže. Slávia EU vyhrala celú sériu 3:1 na zápasy, všetky súboje, aj ten druhý v PKO, v ktorom EU vyhrala 3:0, boli ale mimoriadne vyrovnané. A štvrtý, ktorý definitívne rozhodol, dvíhal divákov zo sedadiel a po dvoch víťazných setoch Doprastavu by si na Sláviu asi nikto nevsadil. Lenže jej hráčky, ktoré mali v prvých dvoch setoch problém zložiť loptu na súperovu polovicu, vstali z mŕtvych a to, čo im nešlo, zrazu ako šibnutím čarovného prútika im začalo vychádzať. Pod tlak tak dostali domáce a po tom, čo zvládli koncovky tretieho a štvrtého setu, v piatom už koncertovali.

Aj preto tréner Martin Hančík, pre ktorého je to v tomto klube druhý titul (prvý v sezóne 2007/2008) svoje hodnotenie začal pochvalou svojich hráčok a ľudí okolo seba. "V prvom rade sa musím poďakovať hráčkam, celému trénerskému kolektívu, fyzioterapeutovi, môjmu otcovi prezidentovi, všetkým, ktorí sa na tomto titule podieľali. Hlavne však hráčkam, pretože vo štvrtom zápase vstali z popola. Museli otáčať stav z 0:2 a tým je tento úspech cennejší," uviedol pre TASR. Na otázku, či to bol najlepší zápas finále, najskôr s úsmevom zareagoval, že bol určite najdlhší a v zapätí dodal: "Asi áno, takýto obrat sa totiž vidí len málokedy. Vyšli nám niektoré striedania, výborne zahrala Aďa Snopková na nahrávke a fantasticky odvážne Nikola Pištěláková. Od tretieho setu začali byť ale odvážnejšie všetky hráčky. A to bola tá cesta, na konci ktorej sme sa mohli tešiť z titulu. Pretože, aj keď sme niečo pokazili, išli sme do toho stále naplno, žiadne ľahké lopty, ulievky. Pretože Doprastavu tam nič nepadne, lebo jeho hráčky sú fantastické v obrane, majú dobrú organizáciu. Preto sme do toho museli ísť jednoducho naplno a čakať, či budú nejaké teče, či bude trocha šťastia a našťastie to vyšlo."

V štvrtom sete si len tak pre seba za stavu 8:3 povedal, že škoda, že to už nie je tajbrejk. "Tušil som, že keby k nemu prišlo, tak súper musí ísť jednoducho do kolien. Aj keď hral naozaj vynikajúco, ale neskôr začal trocha kaziť servis, začali mu tam padať lopty, ktoré mu dovtedy nepadali. Ale my sme si to museli vybojovať, museli sme to zvládnuť. O našom triumfe som začal ale naplno veriť keď sme v tajbrejku získali postupne desiaty, jedenásty a dvanásty bod. To už som vedel, že si to hráčky nemôžu nechať pustiť."

So Sláviou získal teraz v úlohe hlavného trénera druhý titul, prvý vybojoval v sezóne 2007/08. "Pred ním som bol tretí s béčkami Slávie, ale tento je určite cennejší. Vtedy sme sa stretli s prekvapením COP Nitra, ktorá v semifinále zdolala práve Doprastav. Vtedy sa titul čakal, vyhrali sme 3:0 a aj preto je tento titul pre mňa cennejší. Tým viac, že sme to uhrali z 0:2 v štvrtom zápase na 3:2 po fantastickom výkone."

Tento káder, podľa neho v tejto podobne nezostane pokope. "Niektoré hráčky avizovali, keďže sa im končia zmluvy a školy, že by chceli skúsiť zahraničie. Viem o Mirke Kuciakovej, že chce ísť na študijný pobyt, ale to je všetko teraz možno ešte predčasné, s každou sa budeme rozprávať. No keby zostali, tak samozrejme, by mohli odovzdávať tie skúsenosti mladším. Máme avizované niektoré hráčky, ktoré by k nám mohli prísť a budeme pracovať s tým čo máme." O svojej úlohe pri družstve dodal. "Hovorí sa, že v najlepšom treba odísť. Ja však inde trénovať pôjdem asi len ťažko. Jednoducho Slávia je moja srdcovka, ja som tam celý život."

Svoj posledný zápas v drese Slávie EU odohrala Antónia Golitková. Rozlúčila sa s ním tým najlepším možným spôsobom, po zápase ako kapitánka v tomto súboji, zdvihla nad hlavu majstrovský pohár. V Slávii to bol teraz pre ňu už štvrtý titul. "Je to pravda, s volejbalom tento rok naozaj končím. Hlavne z dôvodu, že už ma to nejako nenapĺňa, ale ktovie, možno sa po roku zase vrátim. Takto som sa rozhodla už na začiatku tejto sezóny, lebo už chcem mať svoj pokoj trénovať 9-krát do týždňa ma už príliš nebavilo. A aj zdravotne to nie je u mňa také, aké by to malo byť. V Slávii som strávila desať sezón a skončila by som, aj keby sme titul teraz nezískali."

Prezident klubu Vladimír Hančík prežíval finálovú sériu s Doprastavom s napätím, po víťaznej lopte v piatom sete štvrtého zápasu, ktorý znamenal pre klubu už 14 titul, žiaril veľkou spokojnosťou. "Hovorí sa, že ten posledný krok býva najťažší a aj teraz sa to potvrdilo. Vedel som, že po zisku prvých dvoch zápasov to bude ešte ťažké. Som nesmierne rád, že to, čo nám nevyšlo v druhom domácom zápase, v ktorom sme tiež prehrávali 0:2, nám vyšlo vo štvrtom. Dievčatá to nakoniec vyhrali morálkou a bojovnosťou. Pomohla výmena nahrávačky a dobrý útok a hra na sieti Pištělákovej. A konečne sa chytila aj Erika Salanciová, ktorá nemala formu, ale v stredu zabojovala."

Slávia EU získala v tejto sezóne okrem titulu aj Slovenský pohár, bola vo finále stredoeurópske ligy. Aj z tohto pohľadu hodnotí prezident klubu sezónu ako super. "My sme hrali veľmi dobre MEVZu do decembra, až potom prišla kríza. Následne sme sa chytili na Slovenskom pohári, kde podali hráčky veľký výkon. Potom nás už čakal len Doprastav, o ktorom sme vedeli, že sa stretneme vo finále. Za celú sezónu patrí preto moje poďakovanie sa trénerom i hráčkam, že dokázali tri veľké veci. Samozrejme, že v Mevze boli súperi lepší, pre nás tam bolo hlavným cieľom dostať so do Final Four a to sa podarilo."

Smerom k družstvu prezradil, že tréneri budú rovnakí aj v ďalšej sezóne. "K zmenám ale príde určite v hráčskom kádri, končí u nás Golitková a aj Erika Salanciová nám avizovala, že by si to chcela vyskúšať v zahraničí. Sú to dve kľúčové hráčky, takže sám som zvedavý, ako to celé poskladáme."

Tréner Doprastavu Marek Rojko bol smutný z toho, že sa im nepodarilo dotiahnuť sériu do piateho zápasu v Mladosti. Úprimne sa priznal, že chcel vidieť hrať Sláviu rozhodujúci zápas doma, kde ešte takýto súboj nehrala. "V druhej polovici zápasu boli jej hráčky lepšie, je to v poriadku. Bolo to dôstojné finále, bolo veľa ľudí a ja pevne verím, že som zanechal v Doprastave pečať, ktorá sa v budúcnosti ocení," konštatoval Marek Rojko, ktorý prezradil, že to bol pre neho v tomto klube posledný zápas. "Minimálne pre Pencovú a Crkoňovú a vyzerá to tak, že aj pre mňa, to bola posledná sezóna i posledný zápas v Doprastave. Bohvie, kedy sa sem zase vrátim," uzavrel s tým, že kde bude pokračovať, by sa malo dotiahnuť za pár dní.