Main Content

Cyklistika-dráhová: Olympijský šampión Hoy definitívne ukončil kariéru

štvrtok, 18. apríl 2013 14:30 | Autor: TASR

Londýn 18. apríla (TASR) - Šesťnásobný olympijský víťaz v dráhovej cyklistike Sir Chris Hoy po trinástich rokoch ukončil s okamžitou platnosťou aktívnu kariéru. Informovala o tom agentúra dpa.

Tridsaťsedemročný Škót oznámil koniec súťažnej činnosti na štvrtkovej tlačovej konferencii v rodnom Edinburghu. V praxi to znamená, že Hoy nebude štartovať ani na Hrách Commonwealthu, ktoré sa uskutočnia na budúci rok v Glasgowe.

"Oznamujem týmto svoje ukončenie kariéry v medzinárodnej cyklistike. Nemám už ani štipku energie a necítim si svoje telo. Nebolo to rýchle a jednoduché rozhodnutie, ale viem, že som sa rozhodol správne," uviedol Hoy. "Nič by mi neprinieslo väčšie potešenie ako ísť do Glasgowa, ale nechcem byť účastníkom Hier Commonwealthu len kvôli číslam. Budem tam pri otvorení a budem nasávať skúsenosti."

Hoy vyhral prvé zlato na OH 2004 v Aténach, ďalšie tri pridal do zbierky na OH 2008 v Pekingu a dve ukoristil na OH 2012 v Londýne. Súčasne patrí do jeho osobnej štatistiky aj zisk jedenástich svetových titulov a dva zlaté kovy z Hier Commonwealthu.

Hoy má na konte o jedno olympijské zlato viac, ako legendárnych britských veslár Steve Redgrave, ktorý sa tešil z olympijských triumfov v rokoch 1984 - 2000. Hoy získal aj olympijské striebro na OH 2000 v Sydney.