Main Content

Bedminton: V sobotu v Bratislave Kongrec BEC, bude sa voliť a oceňovať

piatok, 19. apríl 2013 10:30 | Autor: TASR

Bratislava 19. apríla (TASR) - V sobotu 20. apríla sa v Bratislave stretne "úradnícka špička" kontinentálneho bedmintonu. Slovensko totiž hostí Kongres Európskej bedmintonovej konfederácie (BEC), ktorý prebehne vôbec prvýkrát ako samostatná udalosť.

Doteraz bol vždy súčasťou majstrovstiev Európy alebo juniorského šampionátu starého kontinentu. Hlavné mesto SR uspelo v konkurencii Prahy, Ľubľany a Kaunasu.

Okrem tradičných hodnotiacich a finančných správ, ako aj oboznámenie delegátov so strategickým plánom na budúce obdobie, bude medzi najdôležitejšie body programu členskej konferencie BEC patriť aj voľba troch kľúčových funkcií členov výkonného výboru BEC – prezidenta, viceprezidenta a športového riaditeľa. Zároveň prebehne aj voľba kontinentálneho viceprezidenta Svetovej bedmintonovej Federácie (BWF). Na pozíciu športového riaditeľa kandiduje aj generálny sekretár Slovenského zväzu bedmintonu (SZBe) Peter Tarcala, ktorý túto pozíciu zastáva už 10 rokov.

Kongresu sa zúčastnia zástupcovia 40 národných federácií. Po bodoch Členskej komisie bude v bratislavskom hoteli Sheraton vo večerných hodinách nasledovať Badmintom Europe Gala večer, ktorého sa zúčastní celkovo 105 hostí. Slovensko bude na tejto udalosti reprezentovať prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár a riaditeľka odboru pre medzinárodnú spoluprácu MŠVVaŠ SR Elena Malíková.

Prvýkrát v histórii európskeho bedmintonu bude mať slávnostné vyhlasovanie ankety Európskej bedmintonovej konfederácie (BEC) pre najlepších hráčov na kontinente - Best European Player Awards - oficiálny galaprogram. Na galavečeri vyhlásia víťazov troch kategórií najlepších za rok 2012, v ktorých sa nachádzajú štyria jednotlivci prípadne dvojice. Vyhlasovanie ankety BEC pre najlepších európskych hráčov je ocenením ich úspechu a prínosu pre európsky bedminton. Víťaza mužskej a ženskej kategórie doplní najlepší mladý hráč roka. O nomináciách rozhodovali výkony jednotlivcov i dvojíc počas predošlého ročníka," uvádza sa v informácii na oficiálnom webe Slovenského zväzu bedmintonu (SZBe). Počas slávnostného večera spozná bedmintonová Európa aj svet víťazov v kategórii: člen Siene slávy, cena „Žena v bedmintone“ – osobnosť roka, cena „Žena v bedmintone“ – projekt roka, čestný Viceprezident BEC a cena "Prezidentova medaila".

"Rád by som povzbudil všetkých predstaviteľov bedmintonu, aby prišli do Bratislavy. Potrebujeme medzi sebou väčšiu interakciu a mali by sme si vytvoriť sieť, vďaka ktorej budeme môcť zdieľať našu vášeň pre bedminton," povedal prezident BEC Poul-Erik Hřyer, ktorý svoju pozíciu zastáva od roku 2010.

nominácie na Best European Player Awards 2012:

najlepší mužský európsky hráč roka 2012:

Mathias Boe/Carsten Mogensen (Dánsko)

Marc Zwiebler (Nemecko)

Joachim Fischer (Dánsko)

Henri Hurskainen (Švédsko)

najlepšia ženská európska hráčka roka 2012:

Tine Baunová (Dánsko)

Juliane Schenková (Nemecko)

Valeria Sorokinová, Nina Vislovová (Rusko)

Christinna Pedersenová (Dánsko)

Najlepší mladý európsky hráč/hráčka roka 2012:

Viktor Axelsen (Dánsko)

Carolina Marinová (Španielsko)

Neslihan Yigitová (Turecko)

Stefani Stojevová (Bulharsko)