Main Content

Atletika: Obama vyzdvihol húževnatosť obyvateľov Bostonu a štátu Massachusetts

sobota, 20. apríl 2013 08:30 | Autor: TASR

Washington 20. apríla (TASR) - Amerika je zaviazaná obyvateľom Bostonu a štátu Massachusetts za ich húževnatosť a za to, že vydržali tento vyčerpávajúci týždeň. Prezident USA Barack Obama to uviedol krátko po zadržaní 19-ročného študenta čečenského pôvodu, ktorý je podozrivý zo spoluautorstva na pondelkových bombových útokoch počas maratónu v Bostone. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa Obamu však aj po zadržaní Džochara Carnajeva zostáva ohľadne tragických udalostí v Bostone a ich dôvodov mnoho nezodpovedaných otázok. Napríklad aj to, či dvojici podozrivých niekto pomáhal. Prvý už USA zároveň prisľúbil, že Spojené štáty zistia, prečo a ako k útokom došlo.

"Rodiny tých, ktorí tak nezmyselne prišli o svoje životy, si zaslúžia odpovede," vyhlásil Obama. Zároveň ocenil profesionalitu bezpečnostných zložiek, ktoré sa podieľali na operácií úspešne ukončenej dolapením druhého z dvojice podozrivých, ktorých nazval "teroristami".

Veliteľ polície amerického štátu Massachusetts Timothy Alben a guvernér štátu Massachusetts Deval Patrick verejne vyjadrili vďaku všetkým príslušníkom bezpečnostných zložiek - štátnych aj federálnych - za ich profesionalitu. Patrick zároveň vyzdvihol trpezlivosť a účasť verejnosti na celej operácií. "Dnes v noci si všetci oddýchneme," uviedol Patrick.

Carnajev sa pred zatknutím ukrýval v menšej lodi, ktorú mal majiteľ jedného z domov na bostonskom predmestí Watertown uschovanú na záhrade. Zatknutiu predchádzala rozsiahla policajná operácia, počas ktorej bezpečnostné zložky poslali na preskúmanie oblasti za inkriminovaným domom špeciálneho policajného robota. Oblasťou sa zároveň opakovane ozývali výstrely.

Objaveniu Carnajevovho úkrytu napomohlo to, že krátko po odvolaní nariadenia, podľa ktorého obyvatelia Bostonu a okolia nemali vychádzať zo svojich domovov, si majiteľ domu všimol krv na plachte zakrývajúcej loď. V priestoroch lode potom zazrel zakrvaveného muža, pričom o svojom "náleze" okamžite upovedomil políciu. Carnajev sa s privolanými špeciálnymi jednotkami, ktorých súčasťou bol aj tím vyjednávačov, následne dostal do prestrelky.

Zadržaného mladíka s vážnymi zraneniami odviezli okamžite po zatknutí v piatok krátko pred 21.00 h miestneho času (sobota 03.00 h SELČ) do nemocnice. Podľa dostupných informácií však tieto zranenia utrpel ešte počas štvrtkovej prestrelky s políciou, pri ktorej prišiel o život jeho starší brat a druhý pravdepodobný spoluautor bostonských útokov - 26-ročný Tamerlan Carnajev.

Úrady podozrievajú bratskú dvojicu z dvoch bombových útokov, ktoré si počas pondelkového maratónu v Bostone vyžiadali životy troch ľudí, pričom ďalších vyše 180 utrpelo zranenia. Dvojica má pravdepodobne na svedomí aj smrť policajta, ktorého našli zastreleného vo štvrtok v areáli Massachusettského technologického inštitútu (MIT) v meste Cambridge na okraji Bostonu.