Main Content

KOMENTÁR: Výkon dobrý, výsledok lepší, diváci najlepší!

nedeľa, 21. apríl 2013 11:21 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Výkon dobrý, výsledok lepší, diváci najlepší!
KOMENTÁR: Výkon dobrý, výsledok lepší, diváci najlepší! | zdroj: foto TASR

Slovenská hokejová reprezentácia má po sobote za sebou ďalší dvojzápas v rámci prípravy pred svetovým šampionátom. V dueloch s odvekým rivalom spoza rieky Moravy potešili výkony, výsledky i fanúšikovia.

Ortuť na teplomere slovenskej hokejovej horúčky každým dňom stúpa. Do pohybu smerom nahor ju nakopli najmä ostatné dva duely proti odvekému rivalovi z Česka. Po pražskej výhre 2:3 vyjadril reprezentačný šéftréner dávku nespokojnosti s výkonom v prvej polovici zápasu. V Bratislave sa však naši do súpera zahryzli od úvodných minút a prispeli tak k peknému hokeju, ktorý nasadením pripomínal práve zápasy majstrovstiev sveta. Čo nám sobotný duel poodhalil?

Česi nenastúpili v zložení, v ktorom budú bojovať na blížiacich sa majstrovstvách sveta vo Švédsku a Fínsku.  Očakáva sa u nich mohutný prílev posíl z NHL, no aj tak v Bratislave nasadili takmer to najlepšie, čo v Európe majú. O to viac teší, že sme ich včera nepustili takmer k ničomu. Vujtek sa borí s nedostatkom obrancov, no našťastie je to práve on, kto vie, že defenzívu tvorí celý tím. Preto v defenzíve nevznikali diery, napriek tomu, že mená ako Starosta, Baranka, či Graňák na súpiske chýbajú. Keď sa navyše môžete spoľahnúť na Janusa, ktorý je na štadióne Ondreja Nepelu „pečený, varený“, v obrane vás topánka až tak netlačí. Tlačia vás akurát nočné mory z toho, koho spraviť pre šampionát jednotkou v našej bráne. Ale to je dobre.

Už druhým rokom nás český tréner presvedčuje o tom, že obranu má naozaj „zmáknutú“. Včerajší duel ukázal, že sme súpera predčili aj v ofenzíve. Stabilné opory ako Šatan, či Surový si svoje vždy odohrajú, navyše Šatan čaká na momenty, keď sa nám bude zastavovať srdce, aby ho opäť rozbúchal. Za zmienku ale stoja iní hráči, ktorí včera, a nielen včera, zaujali. K tradične „drzému“ Hudáčkovi sa totiž pridávajú mladé pušky Daňo, Sýkora a Šťastný, ktorí v zápase proti Čechom ukázali ako sa bojuje o šampionát. Ich aktivita sa už vo veľkej miere podobala na to, ako má vyzerať šampionátová štvrtá formácia, takzvaná „checking line“. Škoda by bolo chlapcov s takou chuťou nechať doma fandiť pri kofole. Aj oni sa podieľali na dvoch pekných výsledkoch.

Mimochodom výsledky. Prvýkrát v 20 ročnej histórii sa stalo, že sme český výber porazili 3 krát za sebou. Bolo by trestuhodné tento fakt preceňovať, predsa len ide o prípravu, ale do štatistík sa výsledok zapíše a zapíše sa aj do sebavedomia našich hráčov.

Akousi čerešničkou na torte ostatného dvojzápasu bolo naše obecenstvo. Zas a znova sa ukázalo, že najlepšími fanúšikmi ostatných minimálne troch rokov, sú práve fanúšikovia slovenskí. Videli sme to na domácom šampionáte, videli sme to v KHL, vidíme to aj teraz. Dva prípravné zápasy s Čechmi – jeden v Prahe, pri ponurej atmosfére, ktorú vylepšovali slovenskí Pražania, druhý pred takmer vypredaným stánkom v Bratislave, ktorý neustále našich povzbudzoval, hoci šlo „len“ o prípravu. Slováci jednoducho momentálne žijú hokejom.

Zápas proti Čechom tak odkryl viac, ako by sa javilo na prvý pohľad. Slovensko je „nažhavené“, Slovensko sa teší na nadchádzajúce zápasy, Slovensko odratúva zostávajúci čas do šampionátu. A tento rok vyzerá byť skutočne pripravené!