Main Content

Hokej-MS13: Vůjtek už má uzavretú jednu útočnú formáciu: "Sme ďalej ako vlani"

nedeľa, 21. apríl 2013 12:30 | Autor: TASR

Bratislava 21. apríla (TASR) - Keď slovenskí hokejisti na začiatku apríla dvakrát v príprave vysoko prehrali vo Švédsku (1:6, 1:5), nevyzeralo to s nimi vôbec ružovo. Prišli však dva zápasy v Bielorusku (3:0, 3:4) a dve víťazstvá nad veľkým rivalom z Česka (3:2, 3:0) a karta sa obrátila. Tréner Vladimír Vůjtek má pochopiteľne radosť zo stúpajúcej formy tímu, ktorý začína pred MS naberať stále reálnejšie kontúry.

"Výkonmi ideme nahor. Vo Švédsku sme boli ešte nerozohraní, hlavne v prvom zápase bolo vidno, že chlapci päť-šesť týždňov nehrali. V piatom a šiestom stretnutí záverečnej prípravy sa však už hráči vrátili k výkonom z ligových súťaží. Už sa to dvíha, naše sebavedomie rastie," pochvaľoval si reprezentačný tréner.

Slovenskí hokejisti v sobotu vyrovnali bilanciu v záverečnej príprave na tri víťazstvá a tri prehry. Navyše, tretíkrát v rade zdolali Čechov, čo sa im predtým nikdy nepodarilo. Druhýkrát v histórii nedokázal dať západný sused Slovákom ani gól, premiérovým "shutoutom" v národnom drese sa blysol brankár Jaroslav Janus. Vůjteka však potešil výkon celého mužstva. "Nasadením to už pripomínalo majstrovstvá sveta. Systém hry začína fungovať, možno to ešte niekedy zaškrípe, ale to doladíme. Oproti vlaňajšku je tento výber omnoho sebavedomejší a vyspelejší, pred rokom sme v rovnakej fáze prípravy hrali viac ustráchane. Teraz už hráči vedia, kedy si majú podržať puk a kedy naopak zrýchliť prechod do útoku. Takticky je tento tím ďalej ako bol vlani," podotkol.

Pomaly sa začína rysovať mužstvo, ktoré bude reprezentovať Slovensko na nadchádzajúcich MS. Vůjtek prezradil, že už má uzavretú jednu útočnú formáciu, na šampionáte počíta s triom Tomáš Záborský, Mário Bližňák a Michel Miklík. "Rátame aj s útokom s Miroslavom Šatanom, Romanom Kukumbergom a Liborom Hudáčkom, ale môže sa to zmeniť po príchode posíl z NHL," poznamenal Vůjtek. "Proti Česku sme už produkovali štýl, akým by sme sa chceli prezentovať aj na majstrovstvách sveta. Striedame ešte hráčov v pätorkách, chceli by sme to postupne ustáliť."

O poste brankárskej jednotky sa rozhodne medzi dvojicou Rastislav Staňa a Jaroslav Janus. "Tento týždeň zachytali obaja veľmi dobre," spokojne konštatoval Vůjtek, ktorému v príprave zamotali hlavu kvalitnými výkonmi mladí dravci ako Ján Sýkora, Andrej Šťastný či Marko Daňo. "V útoku máme problém - budeme musieť tuho zvažovať, koho z hráčov necháme doma. Počítame, že z NHL príde Tomáš Kopecký, možno Marián Gáborík. Hráčov do útoku budeme mať dosť, skôr by sme privítali skúsených hráčov do obrany." Tú by mohol vystužiť Andrej Sekera, ktorého Buffalo už stratilo šancu na postup do play off NHL. Defenzívne rady by mal budúci týždeň rozšíriť Tomáš Slovák z Plzne, ktorý momentálne bojuje o titul vo finále českej extraligy a v utorok bude reprezentačný tréner hovoriť aj s čerstvým šampiónom z KHL Dominikom Graňákom z Dinama Moskva.