Main Content

Hokej: Slovákovo priznanie vo finále českej extraligy vyústilo v senzačnú drámu

pondelok, 22. apríl 2013 13:30 | Autor: TASR

Zlín 22. apríla (TASR) - Maximálne dramatické rozuzlenie rozhodujúceho finálového zápasu českej hokejovej extraligy spôsobil Slovák. Národnosťou i menom. Nedeľňajší počin Tomáša Slováka vojde do histórie - priznal sa k zákroku, zmenil verdikt rozhodcov a následne sledoval, ako vďaka jeho čestnému prístupu súper vyrovnal 10 sekúnd pred koncom tretej tretiny. Toľko zostávalo úplného vyvrcholenia celej klubovej sezóny v Česku, pričom v Plzni sa už štrngalo na premiérový titul. Lenže zlínski hokejisti vyrovnali a tak sa predlžovalo. Našťastie pre slovenského reprezentanta predsa len so šťastným koncom pre jeho tím...

V sérii za stavu 3:3 Škoda Plzeň viedla na ľade PSG Zlín 14 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času 3:2, keď domácim hráčom nahodený puk vyletel mimo hracej plochy. Rozhodcovia nariadili buly v strednom pásme, ale neskôr svoj verdikt po protestoch zlínskych hráčov, ale aj po konzultácii so Slovákom zmenili a vhadzovalo sa napokon v obrannej zóne Plzne. Domácim sa následne počas power play podarilo vyrovnať a plzenský tím rozhodol až v predĺžení v 97. minúte po góle Martina Straku.

Tomáš Slovák, ktorý sa má v utorok hlásiť na zraze slovenskej reprezentácie v Bratislave, sa priznal, že puk opustil ľadovú plochu po jemnom teči jeho prilbou. "Som čestne vychovaný a nechcel som, aby historicky prvý titul získala Plzeň podvodom," vyjadril sa slovenský legionár pre iSport.cz. "Viem, že v dnešnej dobe ľudia na tieto reči neveria. Veľa z nich ma považuje za blázna, ale takto to malo byť. Hovoril som si, že keď sme sa minútu pred koncom pri Kovářovom vylúčení ubránili, udržíme aj tých pár sekúnd. Nevyšlo to, ale v šatni sme si povedali, že budeme bojovať ďalej. Verili sme, že to dotiahneme do víťazného konca. Ďakujem Pánu Bohu a Martinovi Strakovi, že to dobre dopadlo."

Tridsaťročný Tomáš Slovák sa priznal, že takto by postupoval vždy. "Rozhodca za mnou prišiel, spýtal sa a ja som mu povedal, ako to bolo. Viem, že to celá republika sledovala v televízii, nemohol som podvádzať. Nešlo to. V kabíne pred predĺžením sa to neriešilo, mnohí spoluhráči mi tvrdili, že by to urobili tiež. Som rád, že ma v tom podržali. A verím, že tí, ktorí moje gesto nechápu, časom pochopia a odpustia mi."

Po slovenskom titule s Košicami v roku 2009 tak do jeho vitríny pribudol premiérovo aj český. "Stále tomu nemôžem uveriť. Nádhera! Už som vyhral doma titul s Košicami, ako pre rodáka z tohto mesta to bola pre mňa veľká vec. Zažíval som rovnaké pocity, ako teraz Martin Straka a ďalší Plzenčania. Vyhrať český titul v siedmom zápase finále, v takom dlhom a napínavom zápase, to je obrovská paráda. Veľmi si to užijem," uzavrel Tomáš Slovák.