Main Content

NHL: Anaheim a Vancouver víťazmi divízii, Detroit a Winnipeg stále žijú

utorok, 23. apríl 2013 10:30 | Autor: TASR

New York 23. apríla (TASR) - Dvaja slovenskí hokejisti sa predstavili v noci na utorok v zámorskej NHL, Andrej Sekera (Buffalo Sabres) ani Zdeno Chára (Boston Bruins) si však bilanciu kanadského bodovania nevylepšili. Hokejisti Anaheimu Ducks a Vancouveru Canucks vyhrali svoje zápasy a stali sa definitívne víťazmi ich divízii.

Chicago ťahalo za kratší koniec vo Vancouvri, kde prehralo 1:3. Slovenský útočník "jastrabov" Marián Hossa strávil na ľade 18:37 minút, na súperovho brankára vyslal dve strely a mal jednu plusku. Canucks sa vďaka zisku dvoch bodov stali definitívne víťazmi Severovýchodnej divízie. Vedení štvorbodovou bratskou dvojicou Danielom (1+1) a Henrikom Sedinovcami (0+2), a produktívnou novou druhou formáciou, si "kosatky" zabezpečili piaty divízny titul v rade. Hostia dosiahli čestný úspech vďaka Danielovi Carcillovi, ktorý ako jediný so šťastím prekonal Coreyho Schneidera. Spoza bránky sa aj s prispením rozhodcovej korčule dostal puk k Carcillovi a ten bekhendom skóroval k bližšej žrdi.

Buffalo s obrancom Sekerom prehralo doma s Winnipegom 1:2. Sekera odohral 22:21 minút a prezentoval sa jednou strelou. V hale First Niagara dal víťazný gól necelých osem minút pred koncom Antti Miettinen. Jets využili zaváhanie Ottawy, ktorá prehrala v Detroite 0:4, a z deviateho miesta Východnej konferencie strácajú práve na ôsmy tím senátorov a siedmy New York Rangers len jeden bod. Dva body má náskok šiesty New York Islanders. Winnipeg z posledných siedmich duelov šesť vyhral a raz remizoval. Kľúčový zápas pre Jets bude zrejme v stredu s Washingtonom, pričom Caps v prípade výhry aj po predĺžení budú víťazmi Juhovýchodnej konferencie.

V podobnej situácii ako Winnipeg vo Východnej konferencii, sa nachádzajú hokejisti Detroitu na Západe. Z pozície prvého nepostupujúceho tímu do play off musia nutne bodovať, čo sa im proti Phoenixu podarilo. Triumf 4:0 Red Wings vystrieľali Damien Brunner, Valtteri Filppula a dvojgólový Johan Franzen. Hneď tri zo štyroch gólov domácich sa zrodili pri presilovej hre. Gólman Jimmy Howard potreboval na druhé čisté konto za posledných deväť dní, a štvrté v sezóne, 34 zákrokov. Howard si zapísal 128. víťazstvo v kariére a v historickej tabuľke sa vyrovnal na piatom mieste Timovi Cheveldaeovi. Detroit má po 45 zápasoch 50 bodov a z deviateho miesta atakuje ôsmy Columbus Blue Jackets s Mariánom Gáboríkom (46 zápasov, 51 bodov) a siedmou Minnesotu (45 zápasov, 51 bodov). Detroit, ktorý vyhral len raz z posledných šiestich stretnutiach, nechýbal v play off v posledných 21 sezónach.

Anaheim, ktorý vyhral v Edmontone hladko 3:0, sa definitívne stal víťazom Pacifickej divízie. V rámci celej NHL patrí káčerom so ziskom 64 bodov tretie priečka za Chicagom a Pittsburghom. Švédsky brankár Viktor Fasth zastavil 24 striel a zatiahol rolety po štvrtý raz v kariére. O góly Ducks, ktorí vyhrali v Edmontone dva zápasy po sebe, za podelili Ryan Getzlaf, Radek Dvořák a Sami Vatanen. Anaheim tak získal prví divízny titul od roku 2007, v ktorom napokon získali Stanleyho pohár. "Je to skvelý pocit získať už divízny primát," povedal pre NHL.com Fasth: "Ešte musíme tvrdo pracovať, ale posledné dva naše zápasy potvrdili, že ideme správnym smerom. Myslím, že sme hrali ešte lepšie, ako v predchádzajúcom súboji. Ešte stále však máme na čom pracovať pred play off." Edmonton prehral osem z posledných deviatich dueloch a do vyraďovacej fázy Stanleyho pohára sa nekvalifikoval od finálovej účasti v roku 2006.

Oslabený Pittsburgh, ktorý dohráva základnú časť bez útočných opôr Sidney Crosbyho (zlomená čeľusť) a Jevgenija Malkina (rameno), sa v Ottawe musel zaobísť aj bez ofenzívneho obranca Krisa Letanga. V bránke tučniakov sa chytil svojej šance Tomáš Vokoun, ktorý pochytal 34 striel Senators a o čisté konto ho pripravil iba jediný strelec domácich. Až v tretej tretine zmazal nulu na konte Ottawy obranca Patrick Wiercioch, keď využil presilovú hru. Na jubilejnom 300. víťazstve Vokouna v jeho 700. štarte kariéry v NHL to však už nič nezmenilo. Penguins totiž vďaka zásahom Jarome Iginlu, Dustina Jeffreyho a Tylera Kennedyho uspeli výsledkom 3:1. Pittsburgh zvíťazil už siedmy raz v rade a nevzdáva sa nádeje na Prezidentovu trofej pre najlepší tím základnej časti. Východnej konferencii kraľuje so ziskom 70 bodov po 45 odohraných partiách. Aktuálny líder Západnej konferencie a zároveň celej súťaže zo Chicaga však má 73 bodov z 44 duelov.

Sumáre NHL:

BUFFALO - WINNIPEG 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)

Góly: 32. Vanek - 28. Gagnon, 53. Miettinen. Brankári: Enroth - Pavelec, strely na bránku: 25:39. Diváci: 18.654.

OTTAWA - PITTSBURGH 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)

Góly: 48. Wiercioch - 7. Jeffrey, 11. Iginla, 58. Kennedy. Brankári: Anderson - Vokoun, strely na bránku: 35:24. Diváci: 20.276.

DETROIT - PHOENIX 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)

Góly: 3. a 59. Franzen, 20. Brunner, 37. Filppula. Brankári: Howard - Smith, strely na bránku: 23:34. Diváci: 20.066.

EDMONTON - ANAHEIM 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)

Góly: 7. Getzlaf, 12. Dvořák, 44. Vatanen. Brankári: Chabibulin - Fasth, strely na bránku: 24:28. Diváci: 16.839.

VANCOUVER - CHICAGO 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)

Góly: 15. Hansen, 32. Kassian, 40. D. Sedin - 52. Carcillo. Brankári: Schneider - Crawford, strely na bránku: 32:25. Diváci: 18.910.