Main Content

Graňák na MS nepocestuje, potrebuje oddych

utorok, 23. apríl 2013 17:30 | Autor: TASR

Graňák na MS nepocestuje, potrebuje oddych
Graňák na MS nepocestuje, potrebuje oddych | zdroj: TASR

Bratislava 23. apríla (TASR) - Dominik Graňák reprezentoval Slovensko na posledných deviatich svetových šampionátoch. Jubilejný desiaty štart však musí nateraz počkať. Dvadsaťdeväťročného hokejového zadáka počas celej sezóny trápili zdravotné problémy a preto sa rozhodol odmietnuť pozvánku do Helsínk.

Čerstvý obhajca Gagarinovho pohára s tímom Dinamo Moskva pociťoval počas celej uplynulej sezóny únavu a viackrát za svoj tím nenastúpil. Aj keď momentálne je na tom už lepšie, nechce nič riskovať a radšej si vybral oddych. "Problémy, ktoré som mal počas sezóny trvali dosť dlho na to, aby som niektoré veci prehodnotil a rozhodol som sa tak, že by bolo naozaj lepšie, aby som si dal pauzu," uviedol.

Držiteľ striebra z MS 2012 pritom stále nevie, kde majú jeho problémy príčinu. "Neviem presne, čo to bolo, ale cítil som sa extrémne unavený a musel som vynechávať zápasy. Skúšal som rôzne spôsoby, ako sa z toho dostať. Dostal som dva týždne voľno, potom som dva zápasy odohral a zase týždeň nehral. Takto to bolo asi trikrát. Po poslednej reprezentačnej prestávke som sa začal cítiť dobre, dúfam, že to tak vydrží. Ale možno to bola taká výstraha. Telo má svoje limity a ja som si za posledných desať rokov po sezóne len málokedy oddýchol," vyhlásil na utorňajšom zraze v Bratislave, kde povedal trénerovi Vladimírovi Vůjtekovi svoje definitívne nie.

"Nebolo to jednoduché, pretože je to človek, ktorého si vážim a rešpektujem. Ako on, tak aj pán Sýkora. Keďže sme boli v kontakte aj počas sezóny, tak to pre nich nebolo úplne niečo nové, veď som tento rok vynechal všetky reprezentačné zrazy. Dúfali, že sa rozhodnem ísť. Pán tréner mi hovoril, že by ma teraz potreboval, no bohužiaľ, rozhodol som sa byť trochu sebec. Myslím si, že by som to možno zvládol, ale pozerám sa aj do budúcnosti. Hokej by som chcel hrať ešte dlhú dobu a preto som sa rozhodol takto," povedal Graňák. "Vnútorne som to už vedel, ale dohodli sme, že ešte budeme hovoriť osobne. Na konci sezóny sme nemali veľa času a radšej, ako to povedať niekde inde, chcel som to trénerovi oznámiť osobne."

Tréner mu nič nevyčítal a priznal, že takéto rozhodnutie aj očakával. Jeho postoj mu nezazlievali ani hráči zo súčasného kádra, s ktorými sa stretol na zraze. "Väčšina z nich povedala, že to chápe. Nemal som pocit, že by mi niečo vyčítali, takže za to im ďakujem a aj trénerovi."

Graňák si tak prvýkrát za posledných desať rokov oddýchne už po konci klubovej sezóny. "Na takéto dlhé voľno nie som zvyknutý, no budem sa snažiť si ho poriadne užiť. Keďže rád cestujem, asi sa pôjdem niekam pozrieť, ale ešte neviem kam," oznámil najbližšie plány.

Slovenských reprezentantov bude podporovať aspoň na diaľku, aj keď priznal, že hokej v televízii nie je úplne jeho šálka kávy. "Ak budem doma, určite si to pozriem. No priznám sa, že hokej v televízii sledujem nerád, pretože tie nervy sú oveľa väčšie, ako keď človek hrá, alebo to sleduje na štadióne. Chalanom budem držať palce, ale o návšteve Fínska som zatiaľ nerozmýšľal."

Graňák hneď po finále play off KHL predĺžil zmluvu s Dinamom o ďalšiu sezónu. "V tejto sezóne mi ukázali, že ako sa oni v niektorých veciach môžu spoľahnúť na mňa, tak sa ja môžem na nich. Ako sa hovorí, 'v núdzi spoznáš priateľa'. Ľudia, ktorí sú tam, mi boli ochotní pomôcť, keď som mal problémy. Boli ochotní to som mnou risknúť a počítajú so mnou ďalej. Dohodli sme sa na spolupráci na ďalší rok," uviedol Graňák, ktorý uvažuje, že na Slovensko dotiahne Gagarinov pohár: "Ak bude tá možnosť, tak určite áno."

Graňák si tak v najbližších mesiacoch dopraje poriadny oddych a dúfa, že sa dá dokopy. "Verím, že tie problémy sú už za mnou a že v nasledujúcej sezóne budem pripravený hrať ako za klub tak aj za reprezentáciu."