Main Content

REBRÍČEK: TOP7 kandidátov na Vezina Trophy

streda, 24. apríl 2013 09:46 | Autor: Dávid Lech

Záver základnej časti skráteného ročníka NHL 2012/2013 je za dverami. Čoraz viac sa začína špekulovať o víťazoch individuálnych trofejí. Jednou z najprestížnejších ocenení je titul najlepšieho brankára v základnej časti – Vezina trophy, ktorej história siaha až do roku 1926, vďaka čomu je táto trofej treťou najstaršou individuálnou trofejou udeľovanou v NHL. Predstavujeme Vám siedmich najväčších favoritov na zisk tohto ocenenia.

Craig Anderson (Ottawa Senators)


Sezónne štatistiky: 22 zápasov, 1301 odchytaných minút, 11 víťazstiev, 1,71 inkasovaných gólov na zápas, 3 shutouty, 94,15% úspešnosť zásahov

31-ročný americký gólman patril vždy k solídnym „dvojkám.“ Pozíciu náhradníka zastával od svojich začiatkov v NHL. Po šiestich ročníkoch sa však dokázal naplno presadiť, keď v sezóne 2009/2010 odchytal v drese Colorada 71 stretnutí. Od tohto momentu začal byť vnímaný ako gólman, ktorý je schopný plniť rolu jednotky v akomkoľvek tíme NHL.

S takýmto renomé prišiel do Ottawy Senators v sezóne 2010/2011 a ihneď sa zaradil medzi opory tímu. Tento rok je pre Andersona tretím v drese „Sens“ a dá sa povedať,  že aj najvydarenejším. Na základe štatistík by mal s určitosťou získať Vezinu. Jeho percentuálna úspešnosť zásahov v tejto sezóne sa vyšplhala na fantastické číslo 94,15%. Pre porovnanie Druhý Bobrovskij má 93,02% úspešnosť. Rodák z provincie Illinois priepastným rozdielom kraľuje aj v priemere inkasovaných gólov na zápas. Túto štatistiku vedie s číslom 1,71, druhý Emery inkasuje v priemere 1,91 gólov na zápas. Ideálny kandidát na zisk trofeje určenej najlepšiemu gólmanovi sezóny. Vedenie Ottawy natoľko dôverovalo Andersonovi, že sa rozhodlo vymeniť Bena Bishopa, ktorý dosahoval taktiež skvelé štatistiky a výrazne tak konkuroval americkému brankárovi.

Andersonove štatistiky ale môže skresľovať nižší počet odchytaných duelov. Kvôli zraneniu nastúpil len k 22 zápasom a práve preto sa jeho šance na zisk prestížneho ocenenia minimalizujú.