Main Content

KOMENTÁR: Bavorský parný valec spravil z Barcelony štatistov

streda, 24. apríl 2013 10:34 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Bavorský parný valec spravil z Barcelony štatistov
KOMENTÁR: Bavorský parný valec spravil z Barcelony štatistov | zdroj: foto TASR

Včerajší zápas semifinále Ligy majstrov spôsobil fanúšikom Barcelony šok. Bayern Mníchov potvrdil skvelú formu a rozdrvil mierneho favorita dvojzápasu 4:0. Bavorský tím je razom jednoznačným favoritom na zisk ušatej trofeje.

Bavori boli včera rýchlejší, technickejší, údernejší. Bavori boli lepší a to rozdielom triedy! Skúsení hráči Barcelony, ktorí vyhrali všetko, čo sa dá, vyzerali popri nich ako partia školáčikov. V Mníchove diváci zažili noc, na ktorú sa bude spomínať desiatky rokov. Ešte nikto tak Barcelonu nepotupil ako práve nemecký veľkoklub včera. Ale pri súčasnej forme Bayernu žiaden div.

Bayern je mužstvom, ktoré má v súčasnosti asi najviac taktických možností, ako v obrane, tak aj v útoku. Preto stratég Vilanova nemal ako pripraviť svoje mužstvo na to, čo ich v Allianz Arene čaká. Naopak Heynckess  mal Barcelonu prečítanú ako včerajšie noviny, a tak Katalánci nemali ako prekvapiť. Nabudení Bavori totálne valcovali Barcelonu, hoci tá, ako zvyčajne, mala dlhé úseky loptu na svojich kopačkách. Mníchovčania v úvode zápasu využili to, o čo sa snažili pred nimi Milánčania aj Parížania, to jest profitovať z lepších fyzických parametrov, najmä pri štandardných situáciách. Postavou maličkí hráči Barcelony nemali v súbojoch s Dantem, Gomezom, či ďalšími dlháňmi absolútne nárok. Aj vďaka tejto výhode vyhrávali Bavori 2:0. Ale neostalo iba pritom. Rozbehnutí Nemci útočili stredom, po krajoch, centrami, po zemi. V utorok jednoducho vyzerali ako neporaziteľný tím, ktorý nie je možno v rozlete zastaviť.

Vilanova nemal ako zareagovať na vývoj zápasu, keďže Barcelonu dlhodobo tlačí topánka v tom, že má typovo jednoliaty káder. Nahradiť Pedra Villom, Sancheza Fabregasom? Vilanova pochopil, že podobný krok by k ničomu neviedol, a tak mučenie jahniatok pokračovalo. Štvorgólový prídel sa môže zdať príliš krutým, no absencia akejkoľvek obrany, či útočnej kreativity zo strany Barcelony, si nič iné ani nezaslúžili.

Škrvnou zápasu bol výkon maďarských rozhodcov. Neodpískané ruky, nespozorované ofsajdy, prazvlášne karty, či pomýlenie si futbalu s basketbalom pri treťom góle, poznačili dojem, ktorý včerajší zápas zanechal. Bayern si štvorgólový náskok pred odvetou zaslúžil, to je bezpochyby. No výkon rozhodcu, ktorý v takom zápase má byť takmer neviditeľný, zanecháva priaznivcom v ústach horkokyslú príchuť víťazstva.

Nech je už akokoľvek, Bayern je vo finále. Bez zľutovania a zaslúžene.