Main Content

Džudo: Na ME v Budapešti Randlova chuť po medailovom ovocí

streda, 24. apríl 2013 12:30 | Autor: TASR

Banská Bystrica 24. apríla (TASR) - Ako frontový vojak vyzerá momentálne džudista Milan Randl. Na začiatku týždňa si poranil na tréningu hlavu, tiekla mu krv, a tak ho zdobí na spôsob čelenky obväz. V sobotu však nastúpi na 62. ME v budapeštianskej hale László Pappa bez úľav, s tými najvyšším ambíciami.

Naposledy sa slovenské džudo radovalo z medaily po striebre Borisa Novotného pred ôsmimi rokmi. V rotterdamskej hale Ahoy nič nenaznačovalo, že sa zrodí vzácny kov. Novotný bol pred šampionátom s bolesťami v krížoch zranený, rovnako ako teraz Milan Randl, a vyšvihol sa v turnajovom pavúku až do finále. Nevylučuje sa, že podobný husársky kúsok sa môže podariť aj Milanovi Randlovi, chce to len správny deň, s optimálnou pohodou.

Tréner reprezentácie Rastislav Mezovský zamieril do Budapešti už v stredu, aby odkontroloval akreditácie, detaily s ubytovaním a odsledoval večerný žreb. "Ak nám zapraje, bude dobre, no Miňo sa žiadneho súpera nezľakne," tvrdí. "Uvidíme, akú stratégiu v nomináciách zvolili silnejšie džudistické krajiny, či dopriali svojim jednotkám, dvojkám voľno a nasadili perspektívnu mlaď. Žiadna veľká výhoda z toho nepramení, aj rankingovo tretí Rus, alebo Francúz bude mať určite medailové ambície. Momentálne figuruje Milan Randl vo svetovom rebríčku na 13. mieste, v redukovanom sa možno posunie aj do osmičky, a to by znamenalo, že by ho pri žrebovaní nasadili."

Blízkosť šampionátu uľaví financiám, Budapešť umožňuje, že sa v dejisku prespí len jedna noc. Okrem Milana Randla za zväzové financie pocestuje Ivana Komlóšiová, do vlastného vrecka načrú Matúš Milichovský a Marián Benkóczky.

Milan Randl sa pokúsi účinkovaniu na ME, nepretržite od roku 2007, vykúzliť čerešničku na torte. "Už by sa patrilo," zasmial sa. "Mám obviazanú hlavu, mohla by vyvolať aj predtuchu niečoho dobrého, až výnimočného. Už sa mi to v minulosti stalo, pred londýnskou olympiádou na tréningu v Tokiu, o týždeň na to sa mi darilo na turnaji v Číne. Inak som prípravu zvládol bez vážnejšieho zranenia, naposledy na sústredeniach v Nymburku a Tate ma technika poslúchala a dokázal som sa presadiť. Maďarská Tata bola perfektná, nie nejakou šírkou kvalitných borcov, ale v rôznych detailoch."

Európske šampionáty Milana Randla lákajú. "Vždy sa na ne teším, hlavne po vydarenej príprave. Osobné ciele sú pravidelne vysoké, medailové a v roku, keď sú na programe aj majstrovstvá sveta, o to viac. Už starnem, dobre by bolo siahnuť na prenikavý výsledok. Vždy mi chýbal kúsok, dôležité budú pocity už v prvom zápase, vydržať tlak na seba a veriť si. O žrebe nešpekulujem, treba sa dokonale sústrediť na každého súpera."

Netradičná čelenka z obväzu si žiada od Milana Randla podrobnejšie vysvetlenie. "V pondelok na tréningu, ešte oddýchnutí po víkende, sme do seba s radosťou búšili. Zápasil som s Matúšom Milichovským a trochu sme sa hlavami ťukli. Ani som si nevšimol, že sa niečo stalo, zbadal som však kvapky krvi, natrhlo sa mi obočie. Na pohotovosti to nebolo treba ani šiť, nijako ma to neobmedzí."

Osobný tréner v armádnej Dukle Marek Matuszek často opakuje, že raz to už musí prísť. "Všetko v príprave vyšlo, som len zvedavý, či na úrodnú pôdu padne jedna zmena. Dva týždne pred ME strávil Milan päť dní na kondičnom sústredení vo Vysokých Tatrách. Aj minulý rok sme takto ladili formu a na Grand Slame v Moskve zápasil excelentne. V konkurencii zatiaľ prehľad nemáme, všetko nám povie žreb, no nepochybujem, že špička si výraznejšie úľavy nedopraje a do Budapešti sa nahrnie v tradičnej sile."

Kto chce medailu, musí zdolať troch štyroch dobrých borcov, vyratúva Marek Matuszek. "Rozdiel je v tom, kedy na nejaké veľké meno narazíte, či v prvom kole, alebo treťom, keď môže prípadná prehra potiahnuť do repasáže. Ideálne by bolo dobre sa nakopnúť v úvodnom zápase. Vieme, že každý môže zdolať každého, len aby všetky drobnosti dokonale zapasovali. Ak sa takéto niečo pritrafí Miňovi, pokojne môže byť majstrom Európy. Medaila mu visí štyri päť rokov na vlásku, je len otázka času, aby ju odtrhol. Tento rok máme pred sebou až tri vrcholy, ME, armádne MS CISM, svetový šampionát a ja by som bol rád, keby sa podarila minimálne jedna medaila."

Slovenské džudo sa bude spoliehať na borcov z armádnej Dukly, hlavný tréner Marek Matuszek: "Milichovský s Benkóczkym majú trochu zdravotné problémy, Matúš Milichovský sa už pomaly mesiac trápi s prstom na ruke, a teda s úchopom, inak je výbušný, nebojí sa vletieť do chvatu. Mariána Benkóczkeho od turnaja v Sarajeve neposlúcha v minulosti operované koleno. Obidvaja si účasť na ME hradia sami, bez prispenia klubu, ak vybojujú siedme miesto, náklady okolo 280 eur sa im vrátia."

Slovenské džudo sa v ére samostatnosti len päťkrát tešilo na ME z medaily (0-3-2). Rotterdam'05 so svojím 54. šampionátom a striebrom Borisa Novotného bol podobne prelomový ako Paríž'01, kde Jozef Krnáč vybojoval bronz a o rok neskôr v Maribore striebro. Až dovtedy okrem bronzovej Miroslavy Jánošikovej v Gdansku v roku 1994 a strieborného Semíra Pepica v Bratislave'99 nikto z ME medailu nepriniesol.

Budú reprezentovať: Ivana Komlóšiová (piatok, -63 kg), Matúš Milichovský a Marián Benkóczky (piatok, obaja -81), Milan Randl (sobota, -90)

Program:

štvrtok, od 11.00 kvalif. a repasáže, finále od 16.00: ženy -48, - 52, -57, muži -60, -66

piatok: od 11.00 kvalif. a repasáže, finále od 16.00: ženy -63, - 70, muži -73, -81

sobota: od 11.00 kvalif. a repasáže, finále od 16.00: ženy -78, +78, muži -90, -100, +100

nedeľa: od 11.00 kvalif. a repasáže, finále od 16.00, družstvá mužov a žien