Main Content

Šach: Slovák Markoš súperom Movsesjana v júlovom súboji o kráľa Štiavnice

streda, 24. apríl 2013 16:30 | Autor: TASR

Banská Štiavnica 24. apríla (TASR) - Súperom elitného arménskeho reprezentanta Sergeja Movsesjana v súboji o šachového kráľa Banskej Štiavnice bude v sobotu 13. júla momentálne najlepší slovenský veľmajster Ján Markoš. Informáciu priniesla oficiálna internetová stránka Slovenského šachového zväzu (SŠZ).

Akcia s názvom Štiavnický živý šach 2013 ponúkne reprízu najdramatickejšieho duelu z roku 2008, keď sa skončila nerozhodne nielen tradičná partia so zaviazanými očami, ale aj bleskový zápas. Víťazstvo vtedy strhol na svoju stranu Movsesjan až v dodatočnej "bleskovke". Okrem tradičnej partie so živými figúrami na námestí odohrajú obidvaja aj simultánku. Ján Markoš okrem toho prisľúbil účasť aj na medzinárodných majstrovstvách Slovenska (6.-14. júla), kde bude obhajovať titul z minulého roku.

Dvadsaťsedemročný Ján Markoš hrá šach od 6 rokov, trénovali ho Róbert Tibenský a Ľubomír Ftáčnik. Vyštudoval filozofiu a evanjelickú teológiu na Karlovej univerzite v Prahe. Bol viacnásobným majstrom Slovenska v mládežníckych kategóriách, v roku 2000 v Chalkidiki sa stal majstrom Európy juniorov do 16 rokov. V tom istom roku sa dokonca stal majstrom Slovenska medzi mužmi. Titul medzinárodného majstra získal v roku 2001 a titul veľmajstra v roku 2007. Hral za Slovensko na štyroch šachových olympiádach. V súťažiach družstiev získal viacero majstrovských titulov na Slovensku aj v Českej republike. V roku 2012 vyhral silný medzinárodný turnaj v Lotyšsku, Riga University Open. Je aj úradujúcim majstrom Slovenska.

Medzi šachistami je Ján Markoš známy aj ako renomovaný publicista, napísal napríklad knihu o Kráľovskej indickej obrane a veľké množstvo článkov v časopisoch a na internetových portáloch. Od roku 2012 sa rozhodol vzdať kariéry šachového profesionála. Pracuje ako stredoškolský učiteľ a riaditeľ Sokratovho inštitútu, doplnkového študijného programu pre študentov vysokých škôl.

Sergej Movsesjan, ktorý je momentálne reprezentantom Arménska a v minulosti hájil aj slovenské farby, je štvornásobným víťazom podujatia s názvom Štiavnický živý šach (2005-2008), keď postupne zdolal veľmajstrov Igora Štohla, Davida Navaru, Zbyňka Hráčka a Jána Markoša. V roku 2009 jeho duel s Viktorom Lázničkom prerušilo nepriaznivé počasie a v roku 2010 utrpel v Štiavnici prvú prehru, keď ho zdolal hviezdny Hikaru Nakamura z USA. Minulý rok bol síce nad jeho sily maďarský veľmajster Zoltán Almási, už o niekoľko týždňov sa mu však vydaril revanš. Na šachovej olympiáde v Istanbule Movsesjan vybojoval zlatú medailu s družstvom Arménska, keď v rozhodujúcej partii posledného kola zdolal práve Zoltána Almásiho.

Sergej Movsesjan sa narodil 3. novembra 1978, vyrastal ako Armén v Gruzínsku, šach sa naučil hrať, keď mal 4 roky. Ako 15-ročný sa presťahoval do Českej republiky, kde žije až do súčasnosti. V roku 2002 získal slovenské občianstvo a bol nepretržite jednoznačne najlepším slovenským hráčom. Od roku 2011 opäť reprezentuje vlasť svojich predkov – Arménsko, naďalej je však občanom SR. Svoj najvyšší rating dosiahol v januári 2009, keď jeho 2751 elo bodov znamenalo miesto v prvej desiatke svetového rebríčka. Movsesjan je polyglot, ovláda deväť jazykov – anglický, nemecký, ruský, srbochorvátsky, český, poľský, arménsky, gruzínsky aj slovenský.

Podujatie Štiavnický živý šach sa spolu s medzinárodnými majstrovstvami SR realizuje v rámci Štiavnického šachového festivalu. Festival sa uskutočňuje s podporou Medzinárodného vyšehradského fondu, Mesta Banská Štiavnica, Slovenského šachového zväzu a ďalších.

Oficiálna stránka podujatia: http://www.livechess.sk.