Main Content

Šport: Marián Kukumberg prezidentom KŠZ SR na ďalšie štvorročné obdobie

streda, 24. apríl 2013 18:30 | Autor: TASR

Bratislava 24. apríla (TASR) - Mariána Kukumberga zvolili v stredu na ďalšie štvorročné obdobie za prezidenta Konfederácie športových zväzov SR (KŠZ SR). V kongresovej sále bratislavského Domu športu delegáti X. valného zhromaždenia organizácie odhlasovali aj nový výkonný výbor a kontrolnú komisiu.

Staronový prezident vo svojej správe o činnosti okrem iného konštatoval: "Dostali sme sa do situácie, keď nastáva boj o prežitie. Najväčším negatívom pritom nie je nedostatok peňazí, ale skutočnosť, že aj pomyselná jednota športu sa rozpadla, pričom boj o peniaze je bojom úzkej záujmovej skupiny športov."

KŠZ SR v roku 2012 z plánovaných príjmov 90.810 eur zrealizovala iba 66.863 eur, pričom plánované výdavky 92.987 dosiahli sumu 91.313 eur. Schválený rozpočet na rok 2013 predpokladá príjmy 152.775 eur a výdavky 152.442 eur. Výrazné zvýšenie príjmov a výdavkov ovplyvňuje projekt Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorý zabezpečuje účasť slovenskej výpravy na 9. Svetových hrách v neolympijských športoch v kolumbijskom Cali (25. júla - 4. augusta) s rozpočtom 56.800 eur. Nominačné kritéria splnilo 13 slovenských športovcov, šancu má ešte jeden náhradník.

KŠZ SR je jedným zo štyroch členov Slovenského združenia telesnej kultúry (SZTK), ktoré čelí mnohým súdnym sporom z minulosti. "Vyzerá to ako cielený postup určitých skupín na likvidáciu SZTK," konštatoval Kukumberg. Za krajne nepriaznivých okolností by sa poplatky SZTK za súdne spory mohli vyšplhať až do sumy 1 milióna eur. Preto je pripravený aj krízový scenár, v ktorom sa uvažuje napríklad s predajom Hotela Domu športu.

Valné zhromaždenie KŠZ SR schválilo zameranie činnosti na obdobie rokov 2013-2014. Okrem iného uložilo výkonnému výboru, aby inicioval zmenu kritérií a finančnej podpory pre tzv. malé športy a tiež prijatie príslušnej legislatívy, ktorá by zaviazala investorov, aby z každej štátnej zákazky prispeli sumou 1 percento na šport.

Zloženie výkonného výboru KŠZ SR: prezident Marián Kukumberg, členovia: Michal Čapla, Ľubor Halanda, Jozef Jurášek, Pavol Swiec, Pavol Mižúr, Viliam Sabol, jedno miesto zostalo neobsadené. Zloženie kontrolnej komisie: Igor Koller, Peter Žák, Richard Písečný.

KŠZ SR (predtým AŠZ) od svojho vzniku v r. 1990 združuje 59 športových zväzov