Main Content

KOMENTÁR: Treba sa poďakovať nemeckým klubom

štvrtok, 25. apríl 2013 11:29 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Treba sa poďakovať nemeckým klubom
KOMENTÁR: Treba sa poďakovať nemeckým klubom | zdroj: foto TASR

V semifinále Ligy Majstrov sa v uplynulých dvoch dňoch zrodili dva výsledky, ktoré čakal málokto. V dvoch konfrontáciách nemeckého a španielskeho futbalu kluby z Bundesligy nielenže prekvapili svojou konkurencieschopnosťou, potvrdili navyše súčasnú dominanciu v rámci európskeho futbalu.

Komentár Jakuba Mihálika

Už dlhé roky je vo futbalovom svete zaužívaný predpoklad o tom, že najlepší klubový futbal môžu fanúšikovia vidieť v Anglicku a Španielsku. Táto sezóna Ligy majstrov však ukazuje, že je nutné prehodnotiť futbalový poriadok a počítať s Nemeckom ako minimálne rovnocenným partnerom. Bundesliga jednoducho boduje. Potvrdzuje tak nastolený trend z uplynulých rokov. Tie priniesli nemeckému futbalu aj štvrtú miestenku do Ligy majstrov na úkor futbalu talianskeho. Ak niekto o jej oprávnenosti doteraz pochyboval, po tohtoročnej vyraďovacej fáze musí mať jasno.

Bayern Mníchov je na európskej scéne viac-menej stálicou. Takmer raketový nástup Borussie Dortmund a koniec koncov aj Schalke, však zaskočil futbalový svet a ten sa pýta, ako je to možné. V prípade nemeckých klubov všetko začína v zdravej klubovej ekonomike. Nemecko sa na rozdiel od talianskych, španielskych, či oligarchami dotovaných anglických klubov, rozhodli zbytočne nerozhadzovať. Miesto drahých zahraničných posíl investovali Nemci do práce s mládežou a tá sa po rokoch začína zúročovať. Prestíž súťaže stúpa, čo postupne láka veľké svetové mená. Nemci však zvýšenej prestíži zbytočne nepodliehajú a nepúšťajú sa do bezhlavého nakupovania.

Striktní kluboví financmajstri jednoducho nepustia. A práve to nemecké kluby odlišuje od ostatných. Práve preto je systém nastavený v Nemecku na správnej ceste, práve preto začína prinášať pravidelné ovocie. Anglický futbal sa za ostatných desať rokov neposunul nikam. Najprv ho predbehol ten španielsky, zažívajúci svoju zlatú éru. Teraz je na rade futbal nemecký. Ak zvyšok futbalového sveta nechce, aby mu nemecký rýchlik ušiel, musí naň rýchlo nastúpiť. Inak bude tohtoročná drvivá prevaha Nemcov každoročným evergreenom.

Jedným dychom treba povedať, že sympaticky pôsobiace nemecké kluby si svoju súčasnú pozíciu vydreli a preto im ju doprajeme. Po rokoch tak budeme s veľkou pravdepodobnosťou vidieť nemeckého držiteľa ušatej trofeje. Či to bude Bayern alebo Borussia, ďakujeme za ozvláštnenie klubovej sezóny.