Main Content

EL: Chelsea a Fenerbachce bližšie k finále

piatok, 26. apríl 2013 00:05 | Autor: TASR

EL: Chelsea a Fenerbachce bližšie k finále
EL: Chelsea a Fenerbachce bližšie k finále | zdroj: TASR

Bratislava 25. apríla (TASR) - Futbalisti Chelsea Londýn zvíťazili v prvom zápase semifinále Európskej ligy UEFA 2012/2013 na pôde FC Bazilej 2:1 a vytvorili si sľubnú východiskovú pozíciu pred budúcotýždňovou odvetou na Stamford Bridge.

Spokojnejší pôjde do odvety aj Fenerbahce Istanbul, ktorý vo štvrtok zdolal doma Benficu Lisabon tesne 1:0.

Na štadióne sv. Jakuba v Bazileji sa od začiatku prelievala hra zo strany na stranu, častejšie mal loptu na kopačkách domáci tím, miernu prevahu však nedokázal pretaviť do gólu. Naopak, v 12. minúte sa ujali vedenia "The Blues", center Franka Lamparda po rohu našiel v šestnástke Victora Mosesa a ten hlavou poslal loptu medzi tri žrde. Bazilej vyvinul v posledných minútach prvého polčasu enormnú aktivitu, pokusy Švajčiarov však končili na pozornej obrane hostí. Pred polčasovou prestávkou sa do veľkej šance ešte dostala Chelsea, prečíslenie 2 na 1 sa snažil zakončiť Eden Hazard, no neúspešne.

Tri minúty po zmene strán mal na kopačkách vyrovnanie stredopoliar Valentin Stocker, jeho strela však zasiahla iba konštrukciu brány. Do podobnej situácie sa na opačnej strane dostal Fernando Torres, ktorý ľavačkou napálil tyč Sommerovej brány. Domáci sa v ďalšom priebehu hry snažili o vyrovnanie, to sa im podarilo až v 87. minúte, keď obranca Fabian Schär premenil prísne nariadenú penaltu. Hostia si vydreli cenné víťazstvo až v štvrtej minúte nadstaveného času po góle Davida Luiza z priameho kopu. V súboji malo zastúpenie aj Slovensko v osobe čiarového rozhodcu Romana Slyška.

V druhom stretnutí medzi Fenerbahce a Benficou sa mohli domáci ujať vedenia v nadstavenom čase prvého polčasu, brazílsky stredopoliar Cristian Baroni však nariadenú penaltu nepremenil. V úvodných minútach druhého polčasu sa nedokázal presadiť ani jeho spoluhráč Dirk Kuyt, ktorý v 51. minúte trafil žrď. O dve minúty sa v rovnakej situácii ocitol útočník Lisabonu Cardozo a takisto opečiatkoval iba konštrukciu brány. Diváci museli čakať na presný zásah až do 72. minúty, keď sa po rohu presadil hlavičkou domáci obranca Egemen Korkmaz a jeho presný zásah sa neskôr ukázal ako víťazný.

Odvety semifinále sú na programe 2. mája.

 

Sumáre - 1. zápasy semifinále:

FC Bazilej - Chelsea Londýn 1:2 (0:1)

Góly: 87. Schär (z 11 m) - 12. Moses, 90.+4 Luiz

 

Fenerbahce Istanbul - Benfica Lisabon 1:0 (0:0)

Gól: 72. Korkmaz

/za domácich M. Stoch nefiguroval na súpiske/