Main Content

NHL: Jasných je 5 z 8 dvojíc a dve trofeje, Gáboríka čakajú helsinské MS - SÚHRN

nedeľa, 28. apríl 2013 08:05 | Autor: TASR

New York 28. apríla (TASR) - Slovenský hokej na nastávajúcich MS pravdepodobne posilní Marián Gáborík. Jeho tímu Columbusu Blue Jackets najtesnejším spôsobom unikol postup do play off NHL a podľa dohovoru s realizačným tímom reprezentácie by mal prísť posilniť mužstvo do Helsínk.

"Modrokabátnici" urobili všetko pre postup a na záver základnej časti vyhrali nad Nashvillom 3:1, pričom Gáborík prihral na prvý gól. Lenže Detroit uspel na ľade Dallasu 3:0 a zabezpečil si tak práve na úkor Columbusu poslednú miestenku v bojoch o Stanleyho pohár. Red Wings ešte predstihli v Západnej konferencii Minnesotu, ktorá skončila ôsma vďaka víťazstvu 3:1 na ľade Colorada. Pri rovnakom počte 55 bodov sa jej to podarilo na základe vyššieho počtu víťazstiev. Keďže v NHL sa nedá použiť bilancia vzájomných zápasov, druhým v poradí je kritérium, ktoré je v Európe tradíciou, teda skóre a tam mal Columbus 6 gólov navrch...

Hokejisti Minnesoty tak zabránili stretu najsilnejšej enklávy slovenských hokejistov, namiesto "Gáboríkovcov" si oni zmerajú sily s Chicagom, v ktorom pôsobia Marián Hossa a Michal Handzuš. Tí v noci na nedeľu oddychovali, keďže Blackhawks už mali istú Prezidentskú trofej najlepšieho tímu dlhodobej časti sezóny. Chicagské "béčko" podľahlo St. Louis 1:3 a hosťujúci Jaroslav Halák sa na to pozeral zo striedačky. Slovenský brankár sa v nedeľu po 7.00 SELČ dozvedel, že jeho tím (štvrtý v konferencii) sa v 1. kole Stanleyho pohára stretne s LA. Kings zdolali San Jose 3:2 a Sharks zo šiestej priečky narazia na Vancouver. Štvrtou dvojicou je druhý Anaheim so siedmym Detroitom, v ktorého drese by sa mohol vo vyraďovačke objaviť Tomáš Tatar.

Vo Východnej konferencii sa čaká na nedeľňajšiu dohrávku zápasu, ktorý sa neuskutočnil pre nedávnu tragédiu na bostonskom maratóne. Duel Boston - Ottawa (v noci na pondelok SELČ) môže riadne poprehadzovať tabuľku, lebo domáci by sa v prípade úspechu vyšvihli zo štvrtého na druhé miesto ako víťazi divízie. Ak uspeje Ottawa, vymení si pozície na konci postupovej osmičky s NY Islanders. Jedinou istou sériou na východe je stret tretieho Washingtonu so šiestym NY Rangers. Montreal s Petrom Budajom, ktorý na záver základnej časti vychytal víťazstvo v superkanadskom derby v Toronte, môže mať troch rôznych súperov.

Už pred dohrávkou sú prakticky istí aj držitelia hlavných dvoch individuálnych trofejí, viažucich sa štatistiky základnej časti. Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča si v júni prevezme Kanaďan Martin St. Louis z Tampy Bay (60 bodov) a Maurice Richard "Rocket" Trophy pre top kanoniera patrí Rusovi Alexandrovi Ovečkinovi z Washingtonu (32 gólov).

Výsledky:

NY Rangers - New Jersey 4:0, Toronto - Montreal 1:4 (za hostí Budaj 17 striel, 16 zákrokov), Ottawa - Philadelphia 1:2, Washington - Boston 3:2 pp, Tampa Bay - Florida 3:5, Columbus - Nashville 3:1 (za domácich Gáborík 0+1), Dallas - Detroit 3:0, Pittsburgh - Carolina 8:3, Colorado - Minnesota 1:3, St. Louis - Chicago 3:1, Edmonton - Vancouver 7:2, Anaheim - Phoenix 3:5, LA - San Jose 3:2.