Main Content

NHL: Najproduktívnejší St. Louis získa ART, Ovečkin tretíkrát streleckú trofej

nedeľa, 28. apríl 2013 11:05 | Autor: TASR

New York 28. apríla (TASR) - Už pred vynútenou dohrávkou základnej časti NHL (Boston - Ottawa v noci na pondelok) sú prakticky istí aj držitelia hlavných dvoch individuálnych trofejí, viažucich sa na štatistiky. Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča si v júni na tradičnej slávnosti prevezme Kanaďan Martin St. Louis z Tampy Bay (60 bodov) a Maurice Richard "Rocket" Trophy pre top kanoniera patrí Rusovi Alexandrovi Ovečkinovi z Washingtonu (32 gólov).

St. Louis sa stane v 37 rokoch najstarším hráčom v histórii, ktorý ovládne bodovanie ligy. Doteraz bol najstarším víťazom trofeje Bill Cook, ktorý v sezóne 1932/33 vyhral produktivitu ako 36-ročný. O zisku Art Ross Trophy rýchlonohý krídelník definitívne rozhodol v noci na nedeľu, keď vo floridskom derby s Panthers (3:5) zaznamenal gól a asistenciu. St. Louis získal o tri body viac ako jeho spoluhráč z útoku Steven Stamkos.

"Cenu by som okamžite vymenil za miestenku v play off," uviedol pre zámnorské médiá kanadský veterán, ktorý nazbieral 17 gólov a 43 asistencií. Každopádne, zisk trofeje ho potešil. "Je to niečo, čo vám nik nemôže zobrať. Chvejem sa vzrušením, som na seba hrdý," dodal St. Louis, ktorý vyhral produktivitu NHL aj v sezóne 2003/2004, keď získal i Hart Trophy pre najužitočnejšieho hráča súťaže a s Tampou dobyl Stanleyho pohár. Cestu za trofejou mu tento rok otvorili zdravotné problémy Sidneyho Crosbyho, kapitán Pittsburghu až do zranenia čeľuste jasne viedol bodovanie súťaže, St. Louis ho predstihol až v samom závere základnej časti. "Je neuveriteľné, čo Martin dosiahol. Je rovnako rýchly ako keď mal 22 rokov. Tridsaťsedmička je pre neho iba číslom," povedal na adresu spoluhráča center Lightning Vincent Lecavalier.

Ovečkin síce vyšiel v záverečnom vystúpení Capitals v základnej časti proti Bostonu strelecky naprázdno, no svoj trojgólový náskok v tabuľke strelcov pred druhým Stevenom Stamkosom z Tampy Bay si hravo ustrážil. Tretím najlepším kanonierom súťaže je center John Tavares z NY Islanders s 28 presnými zásahmi.

Ruský ostrostrelec sa tak stane prvým trojnásobným držiteľom trofeja Mauricea Richarda, ktorú udeľujú posledných 13 rokov. Cenu získal aj v rokoch 2008 a 2009. Ovečkin mal síce v sezóne slabší rozbeh, no v jej druhej polovici sa rozstrieľal, v záverečných 18 dueloch dal 19 gólov a pomohol Washingtonu k prvenstvu v Juhovýchodnej divízii. Kapitán "Caps" je okrem toho aj lídrom celej súťaže v počte striel (220) a presilovkových gólov (16).