Main Content

KOMENTÁR: Nemecký futbal treba nasledovať

pondelok, 29. apríl 2013 08:00 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Nemecký futbal treba nasledovať
KOMENTÁR: Nemecký futbal treba nasledovať | zdroj: foto TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého
 
Prvé semifinálové výsledky Ligy majstrov vzbudili nevídanú pozornosť. Kombinácia obidvoch rezultátov sa zaradí medzi najprekvapivejšie, ale zároveň aj najspravodlivejšie v histórií. Španielski giganti boli roztrhaní na márne kúsky, a to ešte nedávno mali gloriolu nedotknuteľnosti. Ako je možné, že kluby, ktoré mali na ihrisku dominovať, boli zahanbené a vyzlečené donaha?
 
Je za tým jediné, vynikajúca nemecká práca vo futbale. Keď v roku 2000 získalo Nemecko právo usporiadať MS 2006, tak sa začala nielen výstavba infraštruktúry, ale veľa sa investovalo aj do mládeže. A vtedajší žiaci, ktorí prešli celým týmto systémom výchovy, teraz na ihrisku dominujú, hoci mnohí nemali ani nejaký výrazný futbalový talent. Lenže nemecký systém výchovy z nich dostal úplné maximum.
 
Ako príklad nám môže slúžiť Thomas Müller, ktorý bol dlho prehliadaný. Keď sa naňho pozriete z technickej stránky, tak ničím vás zaujať nemôže. Na každej druhej dedinu u nás by ste našli minimálne jedného lepšie technicky vybaveného hráča. Lenže Müller má v sebe inštinkt zabijaka. Vždy je v správnom čase na správnom mieste. K tomu si treba pridať skvelú fyzickú pripravenosť a máte svetového hráča, ktorého nedokázala zastaviť ani Barcelona. Takýchto príkladov by sme našli v Nemecku požehnane. Veľké investície v nedávnej minulosti sa totiž vracajú vo veľkej miere a budú sa rentovať ešte viac.
 
Nemecký futbal je postavený na tých najlepších základoch. Postupne si vybudoval prekrásny dom, ktorý obdivujú všetci susedia. Márne by ste hľadali lepšie fungujúci systém. Nemecké kluby nežijú na dlh, majú prekrásne štadióny, ktoré sú vždy plné a fanúšikovia na nich môžu obdivovať vlastných futbalistov. Celý svet by sa mal od Nemcov učiť, ako robiť futbal.
 
Čo by ste zobrali ako prvé z nemeckého futbalu a aplikovali do toho nášho?