Main Content

Hokej-MS13: Gáborík nejde, Kopecký podľa Twitteru Floridy áno- SÚHRN (2)

nedeľa, 28. apríl 2013 20:05 | Autor: TASR

Bratislava 28. apríla (TASR) - Slovenský hokej na nastávajúcich MS Marián Gáborík z NHL neposilní. Podľa nedeľňajšej informácie portálu Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) útočník Columbusu Blue Jackets neprešiel výstupnými zdravotnými testami v klube. Hoci vedenie slovenského tímu ešte oficiálne nepotvrdilo štart ďalšej zámorskej posily Tomáša Kopeckého, jeho klub Florida Panthers na Twitteri oznámil, že minuloročný vicemajster sveta do Helsínk napokon pôjde.

Columbusu v noci na nedeľu najtesnejším spôsobom unikol postup do play off. Podľa pôvodného dohovoru s realizačným tímom slovenskej reprezentácie mal tak Gáborík prísť posilniť mužstvo do Helsínk. "Marián mal posledný mesiac problémy s trieslami. Po poslednom stretnutí v sezóne neprešiel výstupnými lekárskymi vyšetreniami v klube. Manažment klubu a ani kluboví lekári mu preto neodporučili štart na svetovom šampionáte. V najbližšom období má Marián absolvovať ďalšie vyšetrenia u špecialistov a na základe nich sa rozhodne, či bude musieť podstúpiť operáciu, alebo bude liečený konzervatívnou liečbou," cituje portál SZĽH po rozhovore s Mariánom Gáboríkom generálneho manažéra reprezentácie Otta Sýkoru.

Pre slovenskú ofenzívu na blížiacom sa svetovom šampionáte to bude citeľná strata. "Mal som s Mariánom Gáboríkom dlhý, skutočne dlhý rozhovor. Chápem jeho situáciu, je v novom klube, vedenie Columbusu si od neho v ďalšej sezóne veľa sľubuje. Pre reprezentáciu by bol štart hráča jeho kvalít na majstrovstvách sveta veľkou pomocou, no nedá sa nič robiť. Musíme sa s tým vyrovnať," dodal Sýkora.

Slovákov z hráčov NHL na šampionáte posilní určite obranca Andrej Sekera z Buffala Sabres, stále je však otázny Tomáš Kopecký z Floridy Panthers. "Tomáš sa mal podrobiť vyšetreniu magnetickou rezonanciou. Budem s ním hovoriť v noci a až ráno budem múdrejší. Definitíva by mala byť už jasná na pondelňajšom reprezentačnom zraze, tam aj špecifikujeme, kto pôjde na turnaj, ak Tomáš nebude môcť," dodal pre TASR Sýkora.

V nedeľu sa ale na oficiálnom twitterovom účte Floridy objavila informácia, že Kopecký aj ďalší útočník panterov Marcel Goc z Nemecka budú hrať na blížiacom sa šampionáte.

Tréner Vladimír Vůjtek má po nedeli istých stále iba 11 mien z útočných radov. Do Helsínk berie druhý, tretí a štvrtý útok zo zápasu s Nórskom, teda trojice vedené centrami Jozefom Stümpelom, Máriom Bližňákom a Petrom Ölveckým, plus duo z prvého útoku Roman Kukumberg a Branko Radivojevič. Nomináciu útočníkov uzavrie tréner až v pondelok na zraze, keď bude jasná situácia s Kopeckým. Ak by prišiel, zrejme by bola prioritou jeho vlaňajšia "strieborná" súčinnosť s Radivojevičom a tak by boli "hotové" všetky štyri línie.

Do úvahy pripadal z NHL aj Richard Pánik, bude ale v klubovej sezóne pokračovať s farmárskym tímom Syracuse Crunch v play off AHL. Prvé kolo sa pre jeho tím končí najneskôr 5. mája, v prípade vyradenia by mohol posilniť reprezentáciu v priebehu šampionátu. "Pokiaľ ide o Pánika, možnosť jeho príchodu stále existuje. V prípade Tomáša Tatara je už šanca nulová. Detroit si ho na play off stiahne z farmy."

Vůjtek plánuje zobrať do Fínska 25 hráčov - 3 brankárov, 8 obrancov a 14 útočníkov. Na "čakačke" sú ešte štyria útočníci - Marko Daňo, Andrej Šťastný, Marcel Haščák a Ján Sýkora. "Budeme ich riešiť v pondelok, keď bude jasnejšia situácia okolo Kopeckého. Počítam, že počas prvých zápasov na turnaji dvoch-troch hráčov nenapíšeme na súpisku," dodal tréner.

Zoznam istých mien pre MS:

Brankári - Jaroslav Janus (HC Slovan Bratislava/KHL), Rastislav Staňa (CSKA Moskva/KHL), Július Hudáček (Sibir Novosibirsk/KHL)

Obrancovia - Marek Ďaloga (HC Pardubice/ČR), Milan Jurčina (Lukko Rauma/Fín.), Branislav Mezei (Avtomobilist Jekaterinburg/KHL), Vladimír Mihálik, Michal Sersen, Ivan Švarný (všetci HC Slovan Bratislava/KHL), Andrej Sekera (Buffalo Sabres/NHL), René Vydarený (HC České Budějovice/ČR)

Útočníci - Martin Bartek (HC Pardubice/ČR), Mário Bližňák, Libor Hudáček, Michel Miklík, Peter Ölvecký, Roman Kukumberg, Miroslav Šatan (všetci HC Slovan Bratislava/KHL), Branko Radivojevič (Spartak Moskva/KHL), Jozef Stümpel (HK Nitra), Tomáš Surový (HC Lev Praha/KHL), Tomáš Záborský (Avangard Omsk/KHL)

UPOZORNENIE: Správa je aktualizovaná v perexe a rozšírená o 5. odsek