Main Content

Elitná zostava základnej časti NHL podľa Sport7.sk

pondelok, 29. apríl 2013 11:20 | Autor: Dávid Lech

Elitná zostava základnej časti NHL podľa Sport7.sk
Elitná zostava základnej časti NHL podľa Sport7.sk | zdroj: foto TASR

Dnes v noci sa odohral posledný zápas základnej časti NHL. Bezprostredne po tom vám prinášame elitnú zostavu tejto časti sezóny podľa názoru našej redakcie.

Brankár

Sergej Bobrovskij (Columbus Blue Jackets) Štatistiky: 38 zápasov, 21 víťazstiev, 2,00 inkasovancýh gólov na zápas, 4 shutouty, 93,17% úspešnosť zásahov

Ruský gólman v našej Elitnej zostave dostal prednosť pred skvelým Raskom, Niemim či Lundqvistom. 24-ročný brankár prišiel do Columbusu pred touto sezónou z Philadelphie Flyers a pričinil sa o vydarenú sezónu svojho tímu. Outsider z Columbusu do poslednej chvíle bojoval o play-off a „modrokabátnikom“ ako deviatemu celku v Západnej konferencii v rukách Čierny Peter. Práve Bobrovskij chytal za priemernou obranou a napriek tomu dosahoval v štatistikách fantastické čísla, keď v percentuálnej úspešnosti zásahov sa zastavil na čísle 93,17%, čo mu vynieslo v tejto štatistike druhé miesto za Craigom Andersonom. V priemere inkasoval len dva góly za zápas a svojimi zákrokmi v zápasoch privádzal súperových hráčov do šialenstva. Patrí mu taktiež niekoľko prvenstiev v rebríčkoch s najlepšími zákrokmi.

Obrancovia

P. K. Subban (Montreal Canadiens) Štatistiky: 42 zápasov, 11 gólov, 27 asistencií, 38 bodov, +12, priemerný čas strávený na ľade: 23:14

Kontroverzný obranca sa stal najproduktívnejším zadákom ligy a okrem svojich ofenzívnych schopností bol svojmu tímu platný aj vzadu, o čom svedčí dvanásť plusových bodov. Pernell Karl Subban, ako znie jeho celé meno, bol jedným z najdôležitejších hráčov svojho tímu a bude zohrávať významnú úlohu aj v play-off. 23-ročný Kanaďan zažil prelomovú sezónu, keď si vyrovnal svoje bodové maximum – v ročníku 2010/2011 odohral 77 duelov a zaznamenal 38 kanadských bodov.

Kristopher Letang (Pittsburgh Penguins) Štatistiky: 35 zápasov, 5 gólov, 33 asistencií, 38 bodov, +16, priemerný čas strávený na ľade: 25:38

Kris Letang aj napriek tomu, že v sezóne vynechal 13 zápasov, patrí medzi horúcich kandidátov na zisk Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu sezóny. Na ľade doslova dominoval a to na obidvoch koncoch klziska. V tabuľke pravdu mu svieti kladné číslo 16, čo ho radí na ôsme miesto medzi bekmi a v produktivite obsadil druhú priečku za spomínaným Subbanom. Rodák z Montrealu patril medzi najvyťaženejších hráčov „tučniakov,“ dirigoval presilovky, zakladal nebezpečné protiútoky a taktiež hrával v oslabeniach. Má obrovskú zásluhu na tom, že sa Pittsburgh stal najlepším celkom Východu.

Útočníci

Martin St. Louis (Tampa Bay Lightning) Štatistiky: 48 zápasov, 17 gólov, 43 asistencií, 60 bodov, 0, priemerný čas strávený na ľade: 21:59

Martin St. Louis sa stal v 37 rokoch najstarším víťazom kanadského bodovania NHL. Nastúpil k všetkým 48 zápasom sezóny a pozbieral v nich skvelých 60 bodov, čo je priemer 1,25 kanadského bodu na zápas. St. Louis nikdy nebol draftovaný, pretože kluby NHL sa obávali, že by sa nedokázal naplno presadiť v NHL, kvôli jeho výške – 175 centimetrov. St. Louis však štrnástu sezónu dokazuje, že patrí medzi špičku pravých krídelníkov vo svete. Vynikajúco si porozumel s útočníkom Stevenom Stamkosom, práve St. Louis má najväčšie zásluhy na jeho obrovskom progrese.

Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins)
Štatistiky: 36 zápasov, 15 gólov, 41 asistencií, 56 bodov, +26, priemerný čas strávený na ľade: 21:06

Crosby vinou zranenia prišiel o 12 zápasov sezóny a podľa všetkého ho len zranenie ukrátilo o zisk druhej Art Ross Trophy, ktorú získava najproduktívnejší hráč ligy. Crosby za St. Louisom zaostal len o štyri body, čo svedčí o tom ako v tomto roku dominoval celej NHL. V priemere získal 1,55 bodu za zápas, fanúšikov bavil skvelými kúskami a ako kapitán viedol Pittsburgh za konferenčným titulom. Prišiel však zápas s New Yorkom Islanders, keď kanadského útočníka zasiahla strela spoluhráča Brooksa Orpika a zranila mu čeľusť. Napriek tomu sa dostal do našej Elitnej zostavy. Lepší hráč ako Crosby v tomto ročníku po klziskách NHL nekorčuľoval. Ak by ostal zdravý, mohol prekročiť hranicu 70 získaných bodov.

Patrick Kane (Chicago Blackhawks)
Štatistiky: 47 zápasov, 23 gólov, 32 asistencií, 55 bodov, +11, priemerný čas strávený na ľade: 20:03

Autor víťazného gólu vo finále Stanley Cupu v roku 2010 obsadil v produktivite piate miesto za skvelým Crosbym. Spoločne s Jonathanom Toewsom doviedol „jastrabov“ k zisku Prezidentovej trofeje, určenej najlepšiemu tímu základnej časti. Jednotka draftu 2007 sa každým rokom zlepšuje a svojimi výkonmi dal zabudnúť na incidenty, ktoré ho počas kariéry sprevádzali a kvôli ktorým sa špekulovalo o jeho výmene z Chicaga.