Main Content

Basketbal: Janáč neúspešne inicioval odvolanie sekretára: "SBA to neprospeje"

pondelok, 29. apríl 2013 15:05 | Autor: TASR

Bratislava 29. apríla (TASR) - Prezident Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Jaroslav Janáč, ktorý je podľa platných Stanov SBA jediný štatutárny zástupca, v piatok predložil VV SBA návrh na odvolanie Ľubomíra Ryšavého z funkcie generálneho sekretára. Ako TASR v pondelok informoval športový riaditeľ SBA Branislav Masný prostredníctvom oficiálnej tlačovej správy, urobil tak na mimoriadnom zasadnutí výkonného výboru SBA.

"V neprospech zotrvania Ľubomíra Ryšavého vo funkcii generálneho sekretára uviedol niekoľko silných argumentov, ktorými spochybnil jeho spôsobilosť pre zastávanie spomínanej funkcie. Janáčov postoj však ostaní členovia výkonného výboru nepodporili. Počtom hlasov 5:1 rozhodli za jeho zotrvanie vo funkcii. Ryšavý bol pri tom do svojej funkcie menovaný len 22. marca 2013. V začiatkoch spolupráce sa podľa prezidenta asociácie javil ako vhodný kandidát na danú funkciu. Neskôr sa však podľa Janáča ukázalo, že činnosť ktorú vykonával nezodpovedala dosiaľ nasmerovanej línii konsolidácie SBA," informoval Masný.

Prezident SBA Jaroslav Janáč rozvinul dôvody, pre ktoré navrhol odvolanie Ryšavého: "Neoprávnene uhradené odmeny realizačným tímom za minulý rok, nepredloženie rozpočtu SBA, neoprávnené podpísanie zmluvy o nevýhodnom nájme kancelárskych priestorov na Teslovej ulici, pričom o podmienkach Nájomnej zmluvy neinformoval ani prezidenta, ani VV SBA, čím porušil platné Stanovy SBA, neadekvátna komunikácia s pracovníkmi sekretariátu, reprezentačnými trénermi a iné."

Návrh na odvolanie predostrel prezident SBA na mimoriadnom zasadnutí, ktoré sám zvolal. Odôvodnil ho najmä závažným porušením pracovnej zmluvy, ktorá bola v súlade s § 72 Zákonníka práce, ukončená. Dňa 19. apríla 2013 bol teda s Ryšavým skončený pracovný pomer v skúšobnej dobe. Ako vedenie SBA prostredníctvom stanoviska informuje, o nečakaný zvrat situácie sa postarali piati zo šiestich zúčastnených členov výkonného výboru (Juraj Panák, Dušan Hricišin, Vladimír Matejčík, Juraj Richter, Gabriel Herbrík), ktorí odmietli Janáčov návrh na odvolanie generálneho sekretára a rozhodli o nutnosti znovunadviazania pracovného pomeru s Ryšavým. To však prezident SBA rezolútne odmieta: "Zotrvanie Ryšavého vo funkcii tiež neprospeje rozvoju SBA ani slovenského basketbalu ako takého. Na základe skúseností počas mesačnej spolupráce považujem dnes jeho výber do funkcie za nešťastný a trvám na svojom stanovisku, keďže došlo k vážnemu nesúladu v záujme rozvoja doteraz dosiahnutých výsledkov pri záchrane slovenského basketbalu a SBA."