Main Content

Predstavujeme slovenských brankárov na MS 2013

utorok, 30. apríl 2013 10:22 | Autor: Dávid Lech

Predstavujeme slovenských brankárov na MS 2013
Predstavujeme slovenských brankárov na MS 2013 | zdroj: foto TASR

MS 2013 klopú na dvere a všetky zúčastnené reprezentácie rad radom zverejňujú svoje nominácie. Mimo iného je už známa aj súpiska slovenského výberu, ktorý povedie na tohtoročnom šampionáte Vladimír Vůjtek. Ako prvých Vám predstavujeme ochrancov našej svätyne.

Jaroslav Janus

Klubová príslušnosť: HC Slovan Bratislava (KHL)

Štatistiky sezóny 2012/2013:
47 zápasov, 18 víťazstiev, 2,17 inkasovaných gólov na zápas, 92,8% úspešnosť zásahov


Prešovský odchovanec opustil v lete zámorie a zakotvil v Európe. Sezónu odchytal v bratislavskom Slovane, kde patril medzi opory svojho tímu. Nastúpil do 47 zápasov základnej časti a svoj tím doviedol do play-off, kde však nedokázal so svojimi spoluhráčmi zastaviť neskoršieho víťaza KHL Dynamo Moskva. V základnej časti patril medzi špičku v KHL, keď dosahoval skvelé štatistické čísla, ktoré potvrdzoval aj vynikajúcimi zákrokmi na ľade.

V neprospech 23-ročného gólmana však vravia jeho malé skúsenosti na medzinárodnej scéne. Objavil sa v reprezentačných výberoch „osemnástky“ a taktiež aj SR 20, no so seniorskou hokejovou medzinárodnou scénou veľké skúsenosti nemá.

Janus však túto sezónu potvrdil, že sa dokáže vynikajúco adaptovať a prispôsobiť novým podmienkam. Zvládol veľmi ťažkú úlohu v bratislavskom Slovane a tak by mu pocit zodpovednosti chýbať nemal ani na majstrovstvách sveta. O post tímovej jednotky sa pobije s Rastislavom Staňom.

Rastislav Staňa


Klubová príslušnosť:
CSKA Moskva (KHL)

Štatistiky sezóny 2012/2013:
34 zápasov, 18 víťazstiev, 1,76 inkasovaných gólov na zápas, 93,4% úspešnosť zásahov

Rastislav Staňa sa zaradil medzi najlepších a najrešpektovanejších brankárov v KHL. Skúsený 33-ročný gólman dosahoval túto sezónu fantastické čísla. Staňa si vďaka svojim výkonom vyslúžil aj predĺženie zmluvy s moskovským CSKA a upevnil si svoju pozíciu v bránkovisku moskovského celku. O jeho vynikajúcej forme svedčí aj to, že počas výluky svojimi výkonmi zatienil hviezdneho Ilju Bryzgalova, ktorý počas nútenej pauzy NHL pôsobil práve ako Staňov spoluhráč.

Košický rodák má neoceniteľné skúsenosti z medzinárodného hokeja. Je osemnásobným účastníkom MS a dvakrát sa zúčastnil Zimných olympijských hier. Je držiteľom zlatej medaily z roku 2002 a o rok neskôr sa tešil z bronzového kovu.

Brankársky post je, zdá sa, silnou stránkou slovenskej reprezentácie. Tréner Vůjtek bude musieť riešiť príjemné povinnosti, koho postaví do brány. K dispozícii má veľmi kvalitných gólmanov. V prospech Staňu budú hovoriť veľmi cenné skúsenosti. 

Július Hudáček

Klubová príslušnosť:
HC Sibir Novosibirsk (KHL)

Štatistiky sezóny 2012/2013:
48 zápasov, 1,89 inkasovaných gólov na zápas, 93% úspešnosť zásahov

Tretí východniar-brankár v slovenskom výbere. Túto sezónu odchytal vo švédskej Elitserien, keď hájil farby Frölundy. V základnej časti dosahoval skvelé štatistiky, čo si všimli zástupcovia ruského celku HC Sibir Novosibirsk, ktorý s 24-ročným ochrancom svätyne podpísal kontrakt po tom, čo ruský klub opustil Jeff Glass.
Hudáček figuroval na súpiske slovenskej reprezentácie už viackrát, no vždy v tíme pôsobil ako brankárska trojka. Všetko nasvedčuje tomu, že tomu tak bude aj na tohtoročnom šampionáte. Nie je však vylúčené, že dostane príležitosť aj on.

Otázka pre vás? Kto by mal byť brankárskou jednotkou Slovenska na MS 2013?